Ga naar de inhoud

Maaltijdbezorgers

Ook maaltijdbezorgers kunnen het slachtoffer worden van een overval. Lees op deze pagina hoe je reageert in zo'n situatie.

De afgelopen drie jaren zijn steeds meer maaltijdbezorgers overvallen. De impact van een overval is groot, zowel voor het slachtoffer als voor zijn omgeving.

Voorkomen van overvallen: Zes tips

 1. Komt er een verdachte bestelling binnen? Aarzel niet en bel direct de politie via 112.
 2. Kies voor cashloos betalen: neem een pinapparaat mee of laat klanten vooraf betalen bij de online-bestelling.
 3. Kies je ervoor om wel met contant geld op pad te gaan? Neem dan zo weinig mogelijk contant geld mee. Ga met maximaal € 15 wisselgeld op pad.
 4. Zorg dat de maaltijdbezorgers met een gps-tracker op pad gaan om te weten waar ze zijn.
 5. Laat zoveel mogelijk waardevolle spullen als sieraden en een portemonnee thuis.
 6. Vertrouw op je instinct: vind je de situatie onveilig, lever de maaltijd dan niet af.

Mocht je toch worden overvallen? Denk dan aan het RAAK-principe:

 • R Rustig blijven
  Overvallers komen niet voor mensen, maar voor geld.
 • A Accepteren
  Pleeg geen verzet. Ga er altijd van uit dat wapens echt zijn.
 • Afgeven
  Geef wat de daders vragen. Geld en goederen zijn vervangbaar.
 • K Kijken
  Neem zoveel mogelijk kenmerken van de daders op: lengte, kleding, spraak, enzovoort.

Bodycams

Het CCV stelt met behulp van financiering van het ministerie van Justitie en Veiligheid bodycams beschikbaar voor onder andere (maaltijd)bezorgers. Medewerkers voelen zich met de bodycams veiliger en er gaat een preventieve werking van uit. Succesvolle pilots met bodycams in Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen en Utrecht laten zien dat er minder overvallen op maaltijdbezorgers zijn geweest. In de gemeente Oldenzaal wordt na een succesvolle proef nu met bodycams gewerkt bij Domino’s.  

360 gradenvideo

Pizzakoeriers en andere maaltijdbezorgers zijn vaak het doelwit van overvallers. In de 360 gradenvideo maken kijkers vanuit een veilige omgeving een overval mee. Als je de video bekijkt, ervaar je op zeer realistische wijze hoe een overvaller te werk gaat en wat je kunt doen als het jou overkomt.

Je kunt de video gratis downloaden via de CCV 360 Experience app in de Google Play Store en de Apple App Store. Het beste resultaat krijg je als je de video’s bekijkt met een virtual reality bril. Kijk voor je, achter je, boven en onder je, zodat je niets mist. Als je met een tablet of smartphone kijkt, beweeg die dan, zodat je niets mist.

Overval op maaltijdbezorgers

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.

Meer weten?

Wil je weten hoe je bodycams binnen jouw gemeente of bedrijf kunt inzetten? Of heb je belangstelling voor andere maatregelen om overvallen tegen te gaan? Neem dan contact op met CCV-adviseur Colin Voetee, colin.voetee@hetccv.nl, 06 10 44 78 01.

Gerelateerd