Ga naar de inhoud

Overvallen

Een overval heeft veel impact. Er zijn verschillende soorten overvallen. Lees er in dit onderwerp alles over en leer wat je kunt doen om overvallen aan te pakken.

Aanpak overvallen

Straatroof, een woningoverval of een overval op een winkel of kroeg. Alle gemeenten hebben er mee te maken. Het CCV biedt gemeenten de ‘Aanpak overvallen’, die concrete handvatten biedt om overvallen lokaal en regionaal aan te pakken.

Dit biedt het CCV:

CCV aanpak overvallen

Met het Stappenplan aanpak overvallen kun je als gemeente, samen met de politie, het Openbaar Ministerie, ondernemers en woningcorporaties een lokale of regionale aanpak op overvallen ontwikkelen.

Slachtoffer versus dader

De meeste overvallen worden gepleegd op winkels, woningen en in de horeca, en ook op straat bij een straatroof. Ook vrachtwagenchauffeurs zijn geregeld het slachtoffer van overvallen. De daders zijn vaak mannen tussen de 20 en 35 jaar oud, waarbij er 3 categorieën worden onderscheiden:

  • Beginnende overvallers: jongens met een crimineel verleden die van de gelegenheid gebruik maken.
  • Gevorderde overvallers: wat oudere en meer ervaren jongens die georganiseerd en voorbereid handelen.
  • Professionele overvallers: maken gebruik van geavanceerde hulpmiddelen en bereiden zich zorgvuldig voor.

Zware Overvallen

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.

Op gebied van woningovervallen adviseert het CCV gemeenten, politie, ouderenbonden en woningcorporaties over een succesvolle aanpak en voorlichting aan bewoner.

Gerelateerd