Woningoverval
Een woningoverval kan veel impact hebben. Lees op deze pagina wat je moet doen om jezelf te beschermen tegen een overval of hoe je ermee omgaat wanneer je toch wordt overvallen.

Criminelen hebben het vaak gemunt op geld en andere waardevolle spullen die mensen thuis bewaren. Deze criminelen hebben verschillende methoden om de woning binnen te komen en de buit te bemachtigen: door in te breken, door een smoes te gebruiken (babbeltruc) of door de bewoner te overvallen.
Een woningoverval is niet de meest voorkomende, maar wel een van de meest ingrijpende vormen van criminaliteit en onveiligheid in de wijk. Gemeenten, politie, woningcorporaties en bewoners kunnen veel doen om de kans op een overval te verkleinen.
Aard en omvang
Bij een woningoverval gebruikt de overvaller geweld tegen het slachtoffer om de buit te bemachtigen. Vaak bestaat de buit uit geld, sieraden of elektronische apparatuur zoals een laptop of tablet. Ieder jaar worden zo’n 400 mensen overvallen in hun woning.
Voorbeeld: er wordt aangebeld. Als het slachtoffer de deur opent, wordt de deur direct opengeduwd door de overvaller. De overvaller stormt naar binnen, gooit het slachtoffer op de vloer en vraagt schreeuwend waar het geld ligt. Zodra de overvaller de buit heeft, vlucht hij het huis uit.
Het CCV helpt
Het CCV ondersteunt gemeenten, politie en andere partijen bij de aanpak van woningovervallen:
- Het stappenplan aanpak overvallen een belangrijk middel bij de ontwikkeling van een lokale of regionale aanpak.
- Ook de nazorg aan slachtoffers van een overval hoort bij deze aanpak.
- Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat bewoners zelf in actie komen en hun huis veiliger maken. Het stappenplan voorlichtingsbijeenkomst organiseren geeft gemeenten handvatten in het organiseren van een bijeenkomst voor bewoners.