Ga naar de inhoud

Bedrijfsoverval

Op deze pagina vind je alles over bedrijfsovervallen.

De detailhandel, horeca en transportsector zijn de belangrijkste doelwitten van bedrijfsovervallen.

Handelwijze

Er zijn verschillende handelwijzen te onderscheiden:

 • Hit en run overvallen 
  Overvallers stormen gewelddadig (schreeuwend en zwaaiend met wapens) binnen. Medewerkers en klanten worden bedreigd en men dwingt medewerkers de kassa-inhoud af te geven.
 • Klantgedrag overvallen 
  Overvallers komen als klant binnen (niet vermomd), wachten een geschikt moment af en dwingen medewerkers met geweld (of het dreigen met geweld) de kassa-inhoud te overhandigen.
 • Openingsovervallen 
  Overvallers maken gebruik van de aanwezigheid van medewerkers in winkels en horeca op momenten dat er nog geen openstelling voor het publiek is. Door zich voor te doen als leverancier, of mee te liften met een medewerker die de zaak opent, maakt hij zich meester van de situatie. De overvaller bereidt een dergelijke overval meestal voor. De overval is gericht op de inhoud van de kluis. De overvaller dwingt de medewerker deze te openen en het geld af te geven.
 • Sluitingsovervallen 
  Overvallers komen als klant of dringen de zaak binnen op het moment dat deze voor het publiek gesloten wordt.

Aanpak bedrijfsoverval

Bedrijfsovervallen worden op landelijk, regionaal en lokaal niveau aangepakt. Organisaties zoals het Hoofd Bedrijfschap Detailhandel, Koninklijke Horeca Nederland, Kamer van Koophandel en andere brancheorganisaties bieden advies op maat voor hun achterban.

 • De branches waar veel overvallen voorkomen, hebben zich verenigd in het Afstemmingsplatform Overvallen (APO). Doel van dit platform is om het aantal overvallen op het bedrijfsleven te beheersen en mogelijk terug te dringen.
 • Landelijk wordt er door politie en Transport Logistiek Nederland extra ingezet op de aanpak van overvallen op de transportsector. Vanuit het Openbaar Ministerie (OM) is er al een speciale Officier voor Transportcriminaliteit aangesteld.
 • De Regionale Platforms Criminaliteitsbeheersing (RPC’s) ondersteunen ondernemers bij de aanpak van overvallen. Een aantal RPC’s biedt gerichte informatie, trainingen en diensten. Enkele voorbeelden zijn te vinden in de HIC-preventiewijzer.
 • Lokaal spelen samenwerkingsverbanden Veilig Ondernemen (zoals het KVO) een belangrijke rol bij de succesvolle aanpak van overvallen. Gemeenten en politie hebben ondernemers nodig voor preventie. Ondernemers hebben op hun beurt de gemeente en politie nodig voor opsporing en persoonsgerichte aanpak van overvallers. De gemeente heeft de regie in de lokale aanpak van (bedrijfs)overvallen.

Preventie en opsporing

Bodycams

Boydcams kunnen door maaltijdbezorgers worden gedragen om de kans op een overval te verkleinen. De gemaakte beelden kunnen gebruikt worden door de politie voor opsporing. Uit succesvolle pilots in Rotterdam, Amsterdam en Nijmegen blijkt dat bezorgers zich veiliger worden en dat er minder overvallen op maaltijdbezorgers zin geweest. Het CCV stelt met behulp van financiering van het ministerie van Justitie en Veiligheid bodycams beschikbaar voor onder andere (maaltijd)bezorgers. Na een speciale veiligheidstraining kunnen de maaltijdbezorgers de bodycams dragen.

360CCV app

Het CCV ontwikkelde bewustwordingsvideo’s met behulp van 360 graden techniek. Op die manier waant de doelgroep zich in levensechte situaties. De video’s zijn gemaakt voor onder andere winkel- en horecapersoneel, senioren en jongeren. De video’s zijn onder meer gericht op preventie van overvallen, winkeldiefstallen en babbeltrucs.

De films bootsen een gevaarlijke situatie zo natuurlijk mogelijk na, zoals bijvoorbeeld een overval in de film hieronder. Alle 360 graden video’s staan in de 360CCV app. De app is te vinden als ‘360CCV’ in de app store en play store.

CCV – Koninklijke Horeca Nederland – Hoe handel jij bij een overval? (360 video)

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.

Slachtofferhulp

Eigenaren, werknemers, getuigen en andere betrokkenen kunnen na een bedrijfsoverval bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor hulp bij schade, juridisch advies of een luisterend oor. De hulp is gratis.