Ga naar de inhoud

Straatroof

Straatroof komt nog altijd veel voor. Op deze pagina vind je alles over deze vorm van criminaliteit

Politiebus.

Straatroof is het afpakken van andermans spullen op de openbare weg, waarbij de dader geweld gebruikt tegen het slachtoffer. Denk bijvoorbeeld aan tasjesdieven, maar ook aan een gewelddadige beroving in een portiek.

Wat is straatroof?

Deze vorm van criminaliteit, waarbij diefstal en geweld gecombineerd wordt, vindt plaats op de openbare weg. De dader gebruikt geweld om zich spullen van het slachtoffer toe te eigenen. Als dit de dader niet lukt, spreken we van een poging tot straatroof.

Men probeert smartphone van meisje te stelen op straat - illustratie in het dossier straatroof van het CCV.

De impact van straatroof op het slachtoffer is groot. Daarom valt dit, net als bijvoorbeeld woninginbraak en overvallen, onder de noemer High Impact Crimes (HIC).
Straatroof vindt het meest plaats in (groot)stedelijke gebieden, waarbij ongeveer de helft in de grote politie-eenheden in het westen van Nederland.

Aantal straatroven in Nederland

 201820192020 (tot mei)
Aantal straatroven3.5433.7831.132
Percentage opgehelderd *26,68 %28,73 %30,57 %
Bron: Politie

* Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen en straatroof bij de Politie: “De daders van deze delicten zijn vaak lastig op te sporen, omdat er niet altijd een duidelijke plaats delict is bij straatroof.” Lees meer over de landelijke aanpak van straatroof.