Doelgroepen cybercrime
Laatst gewijzigd op: 06-08-2024Als gemeente speel je een belangrijke rol in de preventie bij inwoners in het algemeen en specifiek bij ondernemers, senioren en jongeren. Hieronder zie je per doelgroep hoe je ze het beste als gemeente kunt bereiken en weerbaar kunt maken op cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

Help jongeren
Hoe voorkom je dat jongeren slachtoffer óf dader worden van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit? Jongeren zijn vrijwel voortdurend online. Daarbij zijn ze zich niet altijd bewust van de risico’s die ze lopen. En soms doen ze ook dingen die eigenlijk strafbaar zijn. Ze lenen bijvoorbeeld hun ID-kaart uit en plegen daarmee ID-fraude, worden geldezel, maken gebruik van iemands wachtwoord of verspreiden een pikante foto van een klasgenoot.
Hackshield levert een constante stroom van interventies voor 8-12 jarigen rondom het thema digitale geletterdheid/digitaal burgerschap.
Geldezels zijn een onmisbare schakel voor criminelen om geld via bankrekeningen van hun slachtoffers door te sluizen naar zichzelf. Het doel van dit project is om te voorkomen dat geldezels meewerken met cybercriminele netwerken.
Re_B00TCMP maakt jongeren die affiniteit hebben met IT, weerbaar tegen het ontwikkelen van een criminele cybercarrière. Jongeren en hun ouders worden geïnformeerd over wat wel en niet mag op het internet. Jongeren leren hoe ze hun IT-vaardigheden op een positieve manier kunnen inzetten.
Er zijn 5 nieuwe jeugd en cyberprojecten geselecteerd door de City Deal. Deze zijn gestart op 1 april 2024. Bekijk hier om welke projecten het gaat.
Help senioren en laaggeletterden
Senioren en laaggeletterden vormen een kwetsbare doelgroep voor cybercrime. Het is belangrijk om deze groep te informeren over de digitale risico’s die ze lopen. Betrek hierbij ook organisaties die in contact staan met de doelgroepen zoals de bibliotheek en ouderenorganisaties.
Aan de hand van het vertellen van verhalen van echte slachtoffers wordt er door storytellers het gesprek aangegaan met senioren en laaggeletterden over cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.
Om senioren weerbaar te maken tegen online oplichting heeft de Veiligheidsalliantie regio Rotterdam (VAR) de film ‘Echt of Nep?’ gemaakt. De mensen in de zaal kunnen dan met elkaar bepalen wat de hoofdpersoon in hun ogen moet doen. Daarna gaat de film verder op basis van het gekozen scenario. En blijkt of de kijkers de juiste keuze hebben gemaakt.
Met een fysiek spel worden laaggeletterden meegenomen in verschillende situaties van online oplichting. In de veilige omgeving van, bijvoorbeeld, een bibliotheek kan de doelgroep in rust leren over online veiligheid.
Help ondernemers
Voor ondernemers staat er veel op het spel wanneer zij te maken krijgen met digitale criminelen. Vaak worden er namelijk enorme bedragen buit gemaakt. Ook komt het veel voor dat ondernemers meerdere malen te maken krijgen met digitale aanvallen omdat gegevens zoals wachtwoorden worden verkocht op het dark web.
Dit project laat de meerwaarde van een sectorgerichte aanpak goed zien. Met een breed offensief worden de watersportbedrijven weerbaarder op het gebied van cyber (digitaal gedrag) en bewust van de risico’s die ze lopen.
Aan de hand van deze pilot worden deelnemende bedrijven gemonitord op cybersecurity en cyberbewustzijn. Hierdoor zijn de systemen meer up-to-date en de gebruikers beter op hun hoede. Het doel is het meetbaar maken van het cybersecurity-niveau van zowel individuele ondernemers als het collectief.
Met behulp van it-studenten worden bedrijfsbezoeken georganiseerd. Deze studenten geven advies op basis van een analyse en voeren deze, waar mogelijk, ook direct uit.
Er zijn op 1 januari 2024 vier nieuwe cyberprojecten gestart om ondernemers veerkrachtiger te maken tegen cyberdreigingen en-aanvallen.
Gemeentelijke organisatie
Het is van belang dat de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit structureel geborgd wordt bij gemeenten. Hierdoor kan er op constante basis gewerkt worden aan de verbetering van de cyberweerbaarheid binnen de gemeente.
De Taskforce Cyber Limburg en het Regionaal expertteam Oost-Brabant werken op regionaal niveau samen met hun gemeenten aan een gezamelijke aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Om zo de individuele (kleinere) gemeenten te ontzorgen en de krachten te bundelen.
De gemeente Dordrecht de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit ingebed in de bestaande netwerken en organisatiestructuren van de gemeente. Hierdoor is het mogelijk geworden om het thema gemeentelijk te borgen.
Aan de hand van een podcast wordt er inzage gegeven in de belevingswereld van zowel slachtoffers als daders van digitale criminaliteit.