Ga naar de inhoud

Interactieve training cyberweerbaarheid senioren

Persoon scrollt door mobiele telefoon. Ter illustratie van het CCV-dossier cybercrime.

Initiatiefnemer: VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR)
Doelgroep: Senioren
Type cybercrime: Hulpvraagfraude/Whatsapp fraude, helpdeskfraude, phishing, smishing en spoofing
Type aanpak: Preventief
Aanpak gericht op: Slachtoffers

In dit project is een interactieve film ontwikkeld, waarmee gemeenten via ouderenwerk, politie, bibliotheken, enzovoort, het gesprek aan kunnen gaan met senioren over veilig internetgebruik. In de film zitten keuzemogelijkheden waarbij de film wordt stopgezet en aan de senioren wordt gevraagd wat zij in deze situatie zouden doen. De film gaat daarna verder met de keuze die gemaakt is. Door te ervaren wat er gebeurt als er een verkeerde keuze wordt gemaakt, blijft de opgedane kennis beter hangen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: hulpvraagfraude/Whatsapp fraude, helpdeskfraude, phishing/ smishing, spoofing en datingfraude.

Bekijk deze video voor een korte introductie van dit cyberproject

Omschrijving project

Om ouderen weerbaar te maken tegen online oplichting heeft de Veiligheidsalliantie regio Rotterdam (VAR) de film ‘Echt of Nep?’ gemaakt. De film bestaat uit vijf korte scenes over even zoveel vormen van digitale oplichting. De vormen van digitale oplichting die te zien zijn komen uit de dagelijkse praktijk. De samenstellers van de film hebben hiervoor geput uit politieaangiftes. Op het moment dat de hoofdpersoon een keuze moet maken, wordt het beeld stilgezet.

De mensen in de zaal kunnen dan met elkaar bepalen wat de hoofdpersoon in hun ogen moet doen. Daarna gaat de film verder op basis van het gekozen scenario. En blijkt of de kijkers de juiste keuze hebben gemaakt. Doordat ouderen zelf aan het denken worden gezet en zien wat de gevolgen zijn van hun keuze, blijft de kennis beter hangen verwachten de makers.

Organisaties die te maken hebben met ouderen kunnen de film gratis opvragen door te mailen naar var.rotterdam@politie.nl. Met de bijbehorende handleiding kunnen zij zelf een workshop voor ouderen over digitale oplichting organiseren. De VAR is een samenwerkingsverband van 25 gemeenten, de politie en het openbaar ministerie binnen de politie-eenheid Rotterdam.

Meer informatie

Logo van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime

Dit is een project dat behoort bij de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime