Ga naar de inhoud

Praktijkvoorbeelden

Brandblusinstallatie

Reinaerde is een zorgorganisatie in de provincie Utrecht voor mensen met een beperking. Brandveiligheid is op ruim 200 locaties, variërend van kantoren en dagcentra tot aan complexen voor beschermd wonen, van groot belang en tegelijkertijd complex. Momenteel worstelen veel zorginstellingen met de in het Bouwbesluit verplicht gestelde inspectiecertificering. Zo ook Reinaerde.

Brandrisico

“Nog niet al onze locaties beschikken over het inspectiecertificaat, maar we zijn er volop mee bezig.” Vertelt Ton Holslag, adviseur Veiligheid. “Wij hebben vooral te maken met minder of niet zelfredzame personen en met mensen die vanuit zichzelf brandrisico’s als roken, koken en elektra met zich meebrengen.”

Maatwerk

Reinaerde is daarom altijd op zoek naar maatwerk, waarbij veiligheid voor cliënten en medewerkers voorop staat. Zo komt Reinaerde met prima oplossingen die passen bij de omgeving, cliënten en medewerkers, maar niet geheel overeen komen met de regelgeving en dat leidt tot knelpunten.

Het CCV herkent de zorgen en knelpunten waar Reinaerde tegenaan loopt. Het kwam namelijk ook naar voren in de conclusies van het onderzoek dat ActiZ en VGN eerder dit jaar lieten uitvoeren. Daarom riep het CCV een meldpunt in het leven om te ontdekken wat er misgaat in het inspectietraject van brandmeldinstallaties bij zorginstellingen.

Het CCV roept zorginstellingen op om kwesties over inspectie- en onderhoudsbedrijven te melden. Zodat het CCV – samen met de inspecteurs en onderhoudsbedrijven – kan zoeken naar structurele oplossingen.

 

Utrecht is sinds begin 2017 een nieuwe megabioscoop rijker. Eigenaar Kinepolis investeerde niet alleen in de nieuwste projectietechnieken voor een nog intensere filmervaring, maar ook in (brand)veiligheid. “We willen voor onze bezoekers namelijk een veilig gebouw”, verwoordt National Manager Real Estate Hans Oldenburger de doelstelling waaraan, in samenwerking met onder andere de gecertificeerde installatiepartner en de inspectie-instelling, meer dan een jaar is gewerkt.

Wet- en regelgeving

“Als het gaat om de brandveiligheid in onze nieuwbouwprojecten dan is de wet- en regelgeving leidend en laten we ons verder adviseren door onze adviseurs,” legt Oldenburger, die brandveiligheid in zijn portefeuille heeft, uit.

Gecertificeerde bedrijven

Tijdens de bouw en installatie werkte Kinepolis met gecertificeerde bedrijven. Het is voor Kinepolis vanzelfsprekend om met gecertificeerde bedrijven samen te werken. Oldenburger: “Dat heeft zonder meer toegevoegde waarde. Zij hebben immers veel kennis in huis, signaleren mogelijke knelpunten en komen dan meestal zelf met oplossingen.”

Op het enorme industrieterrein van Moerdijk ligt 1 van de 3 depots voor de verwerking van chemisch en gevaarlijk afval van afvaldienstverlener Van Gansewinkel. Brandveiligheid staat hier niet alleen hoog op de agenda door de strenge wet- en regelgeving, maar is ook van essentieel belang voor de bedrijfscontinuïteit. De volgens het VBB-schema gecertificeerde sprinklerinstallatie speelt hierbij een belangrijke rol.

Uitgangspunten

Bij de uitvoering van het brandveiligheidsbeleid hanteert Van Gansewinkel een aantal uitgangspunten. Zo wordt er uitsluitend gewerkt met gecertificeerde installateurs en moeten alle installaties niet alleen met een installatie- maar ook met een inspectiecertificaat worden opgeleverd.

Hiervoor moet de installatie worden beoordeeld in samenhang met de bouwkundige en organisatorische maatregelen zoals vastgelegd in het Uitgangspuntendocument (UPD).

Investering

Investeren in brandveiligheid en in certificering is voor een bedrijf als Van Gansewinkel kostbaar. Maar het is het geld wel degelijk waard, want door brand een deel van de verwerkingscapaciteit verliezen brengt de bedrijfscontinuïteit in gevaar.

NH Hotel Amsterdam Centre ondergaat begin 2017 een forse renovatie op het gebied van veiligheid. Hierbij worden ook de brandmeld- en de ontruimingsalarminstallaties (BMI & OAI) vervangen.

Een uitdagende klus, omdat het hotel vol in bedrijf blijft en de overlast voor de gasten tot een minimum moet worden beperkt. Door een bijzondere samenwerking slagen adviseur, installateur en inspecteur hierin. Opdrachtgever en adviseur geven een kijkje achter de schermen van dit project.

Certificering van toegevoegde waarde

Max van Holst Pellekaan, projectmanager brandveiligheid & life safety van de NH Hotel Group: “Certificering is voor NH Hotel Group op alle fronten belangrijk. Neem bijvoorbeeld onze marketing, waarvoor certificaten echt een toegevoegde waarde zijn. Zo zijn er touroperators die specifiek om brandveiligheidscertificaten vragen, anders boeken ze niet bij ons. En kijk je puur vanuit veiligheid, dan blijkt de meerwaarde ook in het kader van aansprakelijkheid. Wij willen laten zien dat wij er alles aan doen en hebben gedaan om optimale brandveiligheid te realiseren.”