Ga naar de inhoud

Sprinklerinstallaties

Woningsprinklerinstallatie

Mensen lopen bij brand het grootste gevaar door rook en hitte. Hoe korter de brand duurt, hoe minder de kans op slachtoffers. Een sprinklerinstallatie bestrijdt een brand automatisch en zorgt dat de brand klein blijft en er minder rook ontstaat.

Woningsprinklerinstallaties

Voor gebouwen kennen we twee soorten sprinklerinstallaties: de reguliere sprinklerinstallaties en de woningsprinklerinstallaties. Deze hebben ieder een eigen doel, met specifieke technieken, regels, voorschriften en installateurs. Reguliere sprinklerinstallaties beschermen gebouwen en mensen bij brand. Deze installaties worden toegepast binnen de utiliteitsbouw en industrie. Woningsprinklerinstallaties zijn ontwikkeld voor woningen om bij brand veilig te kunnen vluchten en schade te beperken. Mensen in een brandende woning met een woningsprinklerinstallatie hebben hierdoor een veel grotere overlevingskans.

Zorginstellingen en woningsprinklerinstallatie

In zorginstellingen is een verhoogd risico bij brand, omdat een deel van de aanwezige personen niet zelf het pand kan ontvluchten. Effectieve maatregelen om brand te voorkomen en te beheersen zijn dan ook belangrijk. Een brandmeldinstallatie gekoppeld aan een woningsprinklerinstallatie kan levens redden. De woningsprinklerinstallatie verlengt de vluchttijd voor de bewoners en het aanwezige personeel.

Werking sprinklerinstallaties

De watervoorziening van de reguliere sprinklerinstallatie bestaat uit een door elektromotor of dieselmotor aangedreven sprinklerpomp en de watervoorraad. De sprinklerpomp zorgt voor de aanvoer van water vanuit de wateropslag. Een sprinklersysteem bestaat uit sprinklerkoppen die verbonden zijn met een watervoorziening zoals de waterleiding. In iedere afzonderlijke sprinklerkop bevindt zich een thermisch element dat bij een specifieke temperatuur bezwijkt en zorgt dat water de brand bestrijdt.

Woningsprinklerinstallatie met keurmerk

Voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van een woningsprinklerinstallatie is vakmanschap vereist. Woningsprinklerinstallaties zijn brandbeveiligingssystemen ontworpen voor woningen of woonomgevingen zoals zorginstellingen. Samen met betrokken partijen zoals de brandweer en installateurs ontwikkelde het CCV het keurmerk woningsprinklerinstallaties. Bedrijven die woningsprinklerinstallaties met keurmerk ontwerpen, aanleggen en onderhouden vind je via Vakman.

Sprinklerinstallatie met keurmerk voor utiliteitsbouw

Kies bij aanleg en onderhoud van een sprinklerinstallatie voor een keurmerk. Daarmee kies je voor zekerheid en vaak ook voor kortere inspectie. Alle bedrijven die sprinklerinstallaties met keurmerk aanleggen en onderhouden vind je via Vakman.