Ga naar de inhoud

De toekomst van thuisprostitutie

Met deze podcastserie belicht het CCV de verschillende perspectieven en maakt daarmee de uitdagingen bespreekbaar. In drie afleveringen word je meegenomen in de zienswijzen van gemeenten, sekswerkers, klanten van sekswerkers, politie en zorgverleners.

Microfoon met geluidsgolven, ter illustratie van een podcast over thuisprostitutie, in het CCV-dossier Prostitutiebeleid.

De driedelige podcast-serie ‘De toekomst van thuisprostitutie’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) maakt de verschillende uitdagingen die komen kijken bij prostitutie vanuit huis bespreekbaar.

Uitdagingen

Thuisprostitutie kent verschillende uitdagingen. Zo wordt de relatie met uitbuiting al snel gelegd en wordt sekswerk door de maatschappij en politiek nog altijd argwanend bekeken. Vanuit verschillende hoeken worden argumenten aangedragen om sekswerk vanuit huis te verbieden. Maar in hoeverre wordt hiermee de vrijwillige keuze van de sekswerker om vanuit huis diensten aan te bieden beperkt?

Driedelige podcast-serie

Met de podcast-serie ‘De toekomst van thuisprostitutie’ belicht het CCV de verschillende perspectieven en maakt daarmee de uitdagingen bespreekbaar. In drie afleveringen word je meegenomen in de zienswijzen van gemeenten, sekswerkers, klanten van sekswerkers, politie en zorgverleners.

De drie afleveringen zijn:

  • Aflevering 1: ‘De toekomst van thuisprostitutie – Hoe werkt dat?’
  • Aflevering 2: ‘De toekomst van thuisprostitutie – Beleid en werkelijkheid’
  • Aflevering 3: ‘De toekomst van thuisprostitutie – Zorgelijk of zorgend?’

Aflevering 1

De eerste aflevering is op 18 februari verschenen. In de eerste aflevering geven sekswerkers Jessie en Dennis een inkijkje in hun leven. Ze vertellen waarom ze voor dit beroep gekozen hebben, wie hun klanten zijn en hoe ze omgaan met het stigma dat op sekswerk rust. Ook hoor je waar ze hun werk het liefste zouden willen uitvoeren, hoe de gemeenten waarin ze wonen hiermee omgaan en welke gevolgen dit voor ze heeft. Aflevering 1 is te beluisteren via de verschillende podcast-apps.

Aflevering 2

In de tweede aflevering ‘De toekomst van thuisprostitutie; Beleid en werkelijkheid’ vertellen Foxy Angel en Linda hoe zij in het sekswerk zijn gerold en hoe zij over thuisprostitutie denken. Daarnaast hoor je hoe de gemeenten Tilburg en Lelystad hun prostitutiebeleid invullen. Deze gemeenten hebben bewust de keuze gemaakt om prostitutie vanuit woningen toe te staan. Ook krijg je meer achtergrondinformatie van prostitutie- en gezondheidsnetwerkcentrum P&G292 van HVO-Querido en het team mensenhandel van de politie. De tweede aflevering is sinds 4 maart te beluisteren.

Aflevering 3

De derde en laatste aflevering ‘De toekomst van thuisprostitutie; Zorgelijk of zorgend?’ staat sinds vandaag online. In deze aflevering staan de taken en uitdagingen die handhavers, de GGD en de politie hebben om misstanden onder sekswerkers aan te pakken centraal. Ook hoor je waarom en onder welke voorwaarden de gemeenten Tilburg en Lelystad prostitutie vanuit huis toestaan en hoe sekswerker Dennis dit toelatingsbeleid ervaart. Daarnaast vertellen meerdere partijen waarom het zo belangrijk is dat beleidsmakers en sekswerkers met elkaar in gesprek blijven.

Podcast luisteren

Je kunt naar de afleveringen van de podcast-serie ‘De toekomst van thuisprostitutie’ luisteren via een van de volgende podcast-apps: