Fase 4: Evaluatie prostitutiebeleid
Terugblikken op de uitvoering en aanpassen.

Als laatste stap wordt het beleid en de handhaving van het beleid geëvalueerd. Naar aanleiding van deze evaluatie en het signaleren van eventuele knelpunten, kun je het beleid ontwikkelen of aanpassen.
Wacht niet te lang met het evalueren van het aangepaste beleid. Betrek voor zover dit mogelijk is ook sekswerkers bij zowel de beleidsvorming als de evaluatie. Dit geeft een gewogen beeld van het toegepaste beleid en de effecten
Voor een goed resultaat is het belangrijk om dezelfde gegevens te meten en analyseren als gebruikt in fase 1 (de analyse). Door de prostitutiesector en het beleid in een later stadium opnieuw te analyseren, wordt nagegaan of het beleid daadwerkelijk effectief en gedragen is.
Vragen die kunnen worden gesteld bij een evaluatie zijn:
- Hoe zijn de gemaakte afspraken in praktijk gebracht?
- Welke resultaten zijn geboekt in de samenwerking?
- Zijn de doelstellingen gehaald?
- Wat zijn de bevindingen van de samenwerkingspartners?
Voorbeelden evaluaties
- Tweede evaluatie bestuurlijk toezicht Amsterdamse raamprostitutie
- Evaluatie Utrechts Prostitutiebeleid, eindrapport op basis van vier deelonderzoeken: Deelrapport 1: Overlast in relatie tot prostitutie, Deelrapport 2: Gezondheid, welzijn en veiligheid van prostituees, Deelrapport 3: Niet-vergunde, illegale en gedwongen prostitutie en Deelrapport 4: Preventie en uitstappen.
Continue proces
Evalueren is een continu proces. De prostitutiebranche is steeds in beweging. Dit betekent dat het beleid ook flexibel benaderd moet worden. Uiteraard met behoud van beleidszekerheid voor alle betrokkenen. Betrek daarom in jouw beleid altijd de signalen van alle partijen om een goed beeld te van de praktijk te vormen. Investeer daarnaast ook in een gezonde relatie met de branche. De signalen vanuit de seksinrichtingen en sekswerkers zelf dragen mede bij aan een gezonde branche.