Veilig uitgaan
Laatst gewijzigd op: 08-04-2025Een gezellig en veilig avondje uit vraagt achter de schermen om goede voorbereiding en samenwerking.

Want in het uitgaansleven doen zich ook incidenten voor. Onder invloed van drank, drugs of een combinatie daarvan, veroorzaken sommige horecabezoekers overlast. En een aantal van hen wordt gewelddadig. Het CCV biedt verschillende producten en diensten die je kunt gebruiken in jouw gemeente.
Keuzewijzer Aanpak Veilig Uitgaan
De Keuzewijzer Aanpak Veilig Uitgaan helpt je de aanpak te kiezen die het beste aansluit bij de problemen in jouw uitgaansgebied. In de Keuzewijzer kun je zoeken op aanpak en probleem. Ook vind je in de Keuzewijzer aansprekende praktijkvoorbeelden.
Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan
Met de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan ondersteunt het CCV gemeenten, horecaondernemers en de politie ondersteuning om problemen in kaart te brengen en samen op te lossen. Het stappenplan dat we hiervoor gebruiken is standaard, de rest is maatwerk.
Toolbox wapens en jongeren
Het CCV ontwikkelde een praktische toolbox voor de aanpak van wapens en jongeren, onder andere in het uitgaansleven. In de toolbox staat meer informatie over lokale samenwerking, concrete maatregelen in de horeca en op straat en praktijkvoorbeelden. Lees meer over de Toolbox wapens en jongeren.
E-learning Laat je niet overvallen
in de korte online training ‘Laat je niet overvallen’ leren horecaondernemers aan de hand van filmpjes en fotosituaties hoe ze het risico op een overval zoveel mogelijk kunnen verkleinen. Ook leren ze hoe het beste kunnen reageren tijdens en na een overval.
Keurmerk Veilig Ondernemen
Private en Publieke partijen kunnen op lokaal niveau samenwerken voor het vergroten van de veiligheid en de veiligheidsbeleving. Als zij samenwerken zoals vastgelegd in het certificatieschema KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) kan een beoordeling door de certificatie-instelling plaatsvinden.
Podcast
Een gezellig en veilig avondje uit is niet vanzelfsprekend. Sommige horecabezoekers veroorzaken steeds weer overlast of plegen delicten. Met de Collectieve horecaontzegging (CHO) kunnen horecaondernemers deze bezoekers uit hun zaak weren. In een podcast van het CCV vertellen verschillende betrokkenen hoe dat in zijn werk gaat.
Animatie
Wapenbezit in de horeca komt helaas voor. In deze video van twee minuten zie je wat je als horecaondernemer kunt doen om een steekpartij in jouw zaak te voorkomen. En wat je moet doen als het toch gebeurt. Het CCV maakte deze video samen met Platform Veilig Ondernemen (PVO).