Ga naar de inhoud

Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan

Straat met diverse uitgaansgelegenheden. Ter illustratie van het CCV-dossier Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan.

In drukke uitgaanscentra is het regelmatig raak: overlast, vechtpartijen en vernielingen verpesten een gezellige stapavond. Veel gemeenten, politie en horecaondernemers proberen deze veiligheidsproblemen aan te pakken. De Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU) helpt hen hierbij. De uitgangspunten: partijen samenbrengen, problemen in kaart brengen en samen oplossen.

Wat is de KVU?

Bij de KVU draait alles om het gezamenlijk maken van afspraken en controle op de naleving van de gemaakte afspraken. Het is een instrument dat structuur in het proces aanbrengt. De gemeente, horecaondernemers en de politie trekken hierin gezamenlijk op. Iedere partij formuleert haar eigen inspanningsverplichting. De KVU is dus wel vrijwillig maar niet vrijblijvend.

De maatregelen die bij een KVU worden ingevoerd, variëren van goede straatverlichting, een horecaverbod tot structureel politietoezicht. Meer maatregelen vind je in de Keuzewijzer Veilig Uitgaan.

Stappenplan KVU en certificaat

Het stappenplan KVU leidt je gestructureerd door het KVU-proces. In 6 stappen worden de betrokken partijen samengebracht, de veiligheidsproblemen geanalyseerd en de maatregelen geselecteerd, uitgevoerd en geëvalueerd.

Na het succesvol doorlopen van alle stappen, is het mogelijk om de KVU te laten certificeren. Er wordt gecontroleerd of de gemeente, politie, horeca en de veiligheidsregio volgens de KVU-stappen met elkaar samenwerken. Zo ja, dan behaal je het certificaat: de bekroning van de samenwerking in het uitgaansgebied. 

Gerelateerd