Ga naar de inhoud

Wat is seksuele uitbuiting?

Van seksuele uitbuiting is sprake als iemand onder valse voorwendselen wordt geworven of vervoerd en onder dwang seksuele diensten moet verrichten.

Vrouw geeft paspoort aan man. Ter illustratie van het CCV-dossier Seksuele uitbuiting.

Seksuele uitbuiting kan overal plaatsvinden, maar komt het meest voor in de illegale prostitutie.

Gedwongen prostitutie

Illegale prostitutie onttrekt zich aan regels en toezicht. De omstandigheden waaronder sekswerkers hun werk moeten doen, laat vaak te wensen over. Er is geen controle vanuit de GGD en geen enkele vorm van beveiliging. Er is sprake van gedwongen prostitutie en uitbuiting als de sekswerker onder dwang seksuele handelingen tegen betaling moet verrichten.

Sekswerker vast in ‘netwerk’

Tussenpersonen helpen uitgebuite prostituees aan een woning en regelen afspraken met klanten. De gedwongen sekswerker komt op die manier in een ‘netwerk’ waar lastig aan te ontsnappen valt. Uit angst voor represailles zal een gedwongen sekswerker ook niet snel vluchten of hulp zoeken. Bij controles door de gemeente of de politie is dan ook niet altijd goed in te schatten of er sprake is van seksuele uitbuiting. Ondanks dat een sekswerker verklaart dat er geen sprake is van dwang, wordt vaak getwijfeld aan deze verklaring.

Strafbaar

Seksuele uitbuiting is strafbaar op basis van artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht. De sekswerker zelf is slachtoffer en dient hulp te ontvangen.