Signaleren van seksuele uitbuiting
Medewerkers van gemeenten, waaronder baliemedewerkers van Burgerzaken en toezichthouders, kunnen op allerlei manieren signalen oppikken van seksuele uitbuiting.

Dat kan in direct contact met mogelijke daders en slachtoffers, maar ook door contact met mogelijke facilitators zoals huisjesmelkers. Ook kunnen medewerkers signalen van mensenhandel tegenkomen bij controles van prostitutiebedrijven.
E-learnings signaleren (seksuele) uitbuiting
Het CCV heeft een aantal e-learnings ontwikkeld die gemeentelijke toezichthouders en baliepersoneel helpen bij het signaleren van (seksuele) uitbuiting.
Handleiding en signaalkaarten
Onder het EU-project ‘Development of common guidelines and procedures on identification of human trafficing’ is ook een praktische handleiding gericht op seksuele uitbuiting ontwikkeld. Tevens hebben diverse organisaties signaalkaarten voor diverse vormen van seksuele uitbuiting ontwikkeld:
- Signaalkaart mensenhandel in relatie tot illegale hotelprostitutie
- Signaalkaart mensenhandel voor baliemedewerkers en toezichthouders gemeente van RIEC Oost-Nederland
- Signaalkaart Mensenhandel en Mensensmokkel van Expertisecentrum Mensenhandel/Mensensmokkel
- Signaalkaart loverboys van politie Amsterdam-Amstelland
- Factsheet seksuele uitbuiting voor baliemedewerkers van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland
- Factsheet seksuele uitbuiting voor toezichthouders van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland
Breder kijken naar seksuele uitbuiting
Signalen van seksuele uitbuiting komen vaak ongemerkt voor bij andere vormen van ondermijnende criminaliteit. De aanpak van criminele bendes, mobiele bendes of mensensmokkel biedt vaak ongemerkt informatie voor het signaleren van seksuele uitbuiting. Het is daarom belangrijk om ook breder te kijken dan het fenomeen seksuele uitbuiting, omdat dit vaak nauw verbonden is met andere ondermijnende activiteiten. Benader signalen van seksuele uitbuiting dan ook niet eendimensionaal.