Inzicht in fenomenen met het barrièremodel
Om georganiseerde criminaliteit effectief aan te kunnen pakken, is het allereerst belangrijk om inzicht te hebben in de fenomenen waarmee je te maken hebt.

Het CCV heeft een methode beschikbaar waarmee je het criminele proces en de complexe wereld eromheen overzichtelijk kunt ordenen en analyseren. Deze methode heet het barrièremodel.
Achtergrond
Criminaliteit heeft altijd met geld te maken. Criminelen willen snel en veel geld verdienen. Hiervoor hebben ze verdienmodellen nodig. Om meer inzicht te krijgen in een criminaliteitsfenomeen, is het van belang na te gaan hoe het verdienmodel van dit fenomeen in elkaar zit. Daarvoor kan het bedrijfsproces in kaart worden gebracht. Het barrièremodel is een instrument dat hierbij helpt. De focus ligt op de structuren die het fenomeen mogelijk maken: logistiek, sociaal, informatie en communicatie, financieel en fysiek.
Werkwijze
Om het verdienmodel te achterhalen, kruipen publieke en private veiligheidspartners samen in de huid van een crimineel. Zo gaan ze na welke stappen de crimineel moet zetten om een delict überhaupt te kunnen plegen. Ze bewandelen het pad dat de criminelen ook hebben bewandeld en gebruiken hun eigen ervaringen om een compleet plaatje te krijgen. Door met elkaar te praten en ervaringen te delen, wordt het beeld steeds scherper. Ook gaan ze na welke partijen en gelegenheden het delict mogelijk maken en welke signalen opgepikt kunnen worden. Vervolgens bekijken ze per onderdeel wie dan welke barrières kan opwerpen om de criminele activiteiten te verstoren.
Barrièremodellen bekijken
Samen met publieke en private partijen heeft het CCV al veel barrièremodellen opgesteld. Op barrieremodellen.nl vind je uitgewerkte barrièremodellen over onder andere de volgende fenomenen:
- Co-vergisting
- Faillissementsfraude
- Hennepteelt
- Ladingdiefstal
- Loverboyproblematiek
- Malafide uitzendbureaus
- Mobiel banditisme
- Synthetische drugs
- Vastgoedfraude.
Barrieremodellen maken
Wil je een ander criminaliteitsfenomeen onderzoeken of ga je liever zelf aan de slag? Dat kan! Op barrieremodellen.nl kun je zelf barrièremodellen maken. Omdat de barrièremodellen instrumenten voor veiligheidsprofessionals zijn, heb je voor deze website wel een account nodig. Je kunt deze via de website aanvragen.
Procesbegeleiding
Wil je ook aan de slag met de barrièremodellen, maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Onze procesbegeleiders helpen je graag. Van brainstorm tot het doorvoeren van de barrières. Neem voor meer informatie contact op via barrieremodellen@hetccv.nl.
Achtergrondinformatie
- Artikel ‘De publieke en private sector staan nog te los van elkaar’ (Secondant, 13 december 2021)
- Artikel ‘Nieuw barrièremodel tegen weglekken van zorggelden via complexe juridische organisatiestructuren’ (NZa, 8 juli 2021)
- Webinar ‘Werken met het barrieremodel om malafide taalbureaus te weren’ (VNG, 29 april 2021)
- Artikel ‘Inzicht in de hele keten dankzij het barrièremodel’ (ToeZine, 4 december 2018)
- Artikel ‘Omgevingsdiensten gebruiken barrieremodellen in strijd tegen illegale asbestverwijdering’ (ToeZine, 21 maart 2017)