Cyberveilige inwoners

Als gemeente speel je een belangrijke rol in de preventie bij inwoners in het algemeen en specifiek bij senioren en jongeren. Bekijk hoe je de inwoners in jouw gemeente het beste kunt bereiken en weerbaar kunt maken op cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Doe je voordeel met onderstaande mogelijkheden.
Landelijke campagne
Veiliginternetten.nl is een website van het ministerie waar burgers en ondernemers tips, tricks en stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten. Aanrader: bekijk de 5 korte filmpjes waar ze ingaan op de vijf acties die ervoor zorgen dat je online basisveiligheid op orde is:
- Zorg voor veilige wachtwoorden
- Doe je updates
- Gebruik een virus scan
- Maak regelmatig een back-up
- en altijd; Eerst checken dan klikken
Mediacampagne Rotterdam
De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR) en de gemeente Rotterdam hebben gezamenlijk de mediacampagne Echt-Nep ontwikkeld met als doel jongeren (specifiek jongere vrouwen) meer bewust te maken van de risico’s van cybercrime in het algemeen en specifiek van phishing. Deze mediacampagne is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van Hogeschool Saxion en de Haagse Hogeschool. Lees er alles over in de factsheet Echt-Nep; Van wetenschappelijk onderzoek naar mediacampagne. Daarnaast biedt de VAR allerlei materialen aan aan OOV’ers en professionals voor de campagne Digitaal Veilig.
Informeer senioren
In totaal is 1 op de 10 senioren ooit slachtoffer geweest van cybercrime. Geef via de gemeentelijke website en huis-aan-huisbladen aandacht aan de risico’s van bijvoorbeeld online aankopen doen en online daten, met daarbij tips om de kans op slachtofferschap te verminderen. Betrek hierbij ook organisaties voor senioren.
Voorbeeldprojecten:
Help jongeren
Hoe voorkom je dat jongeren slachtoffer óf dader worden van internetfraude? Jongeren zijn vrijwel voortdurend online. Daarbij zijn ze zich niet altijd bewust van de risico’s die ze lopen. En soms doen ze ook dingen die eigenlijk strafbaar zijn. Ze lenen bijvoorbeeld hun ID-kaart uit en plegen daarmee ID-fraude, worden geldezel, maken gebruik van iemands wachtwoord of verspreiden een pikante foto van een klasgenoot. Met Cyber24 – een serious game van het CCV – maak je jongeren bewust van hun onlinegedrag en de consequenties daarvan.
Voorbeeldprojecten:
- Lokale interventies voor geldezels
- Digitaal veilig op weg naar de brugklas
- Hackshield
- Framed, the cybergame
Maatwerk
Wil je eens sparren over jouw aanpak? Met een frisse blik en kennis van allerlei projecten uit het land, denken we graag met je mee. Neem contact op met CCV-adviseur Colin Voetee, colin.voetee@hetccv.nl.