Ga naar de inhoud

Beveiliging keyless entry/start en relay attack

Sticker Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging op achterruit

Het signaal van een contactloze autosleutel blijkt door dieven makkelijk te verlengen. Hierdoor wordt het stelen van een auto met keyless entry / start een eitje. Heb je een auto met keyless entry / start? En wil je voorkomen dat er ingebroken wordt of dat dieven jouw auto stelen? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft een aantal tips.

Wil je als gemeente inzetten op bewustwording en preventie? Bekijk dan het beschikbare campagnemateriaal in ons dossier Autokraak.

Tips om diefstal van auto met keyless entry / start te voorkomen

 • Laat je auto beveiligen met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging
  De beste tip die we kunnen geven is om jouw auto te laten beveiligen met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Dit biedt een permanente oplossing, waarmee je ervoor zorgt dat dieven er niet met jouw auto vandoor gaan. Neem contact op met een inbouwstation bij jou in de buurt voor een vrijblijvende offerte.
 • Neem contact op met de autodealer voor een nieuwe sleutel
  Je kunt navragen bij jouw autodealer of er een nieuwe autosleutel in omloop is voor jouw auto. Mogelijk kun je een vervangende sleutel krijgen die niet te hacken is, of kun je een sleutel ontvangen die geen signaal uitzendt.
 • Leg de autosleutel ver van de voordeur
  Leg de autosleutel en de reservesleutel zeker 6 meter van de voordeur neer. Dat maakt het voor dieven moeilijker om het signaal van de contactloze autosleutel op te vangen en te kopiëren.
 • Parkeer de auto op een veilige plek
  Als je de mogelijkheid hebt, parkeer je auto dan binnen. Als je de auto buiten parkeert, kies dan een goed zichtbare plek uit. Zo kunnen autodieven minder anoniem te werk gaan.
 • Bewaar de sleutel in een metalen blik
  Door de sleutel in een metalen blik te bewaren voorkom je dat dieven het signaal kunnen opvangen. Een metalen koektrommel zou hiervoor geschikt kunnen zijn. Het is wel heel belangrijk dat je eerst goed test of het blik het signaal inderdaad goed tegenhoudt. Het kleinste kiertje of gaatje kan er al voor zorgen dat autodieven toch een signaal op kunnen vangen. Je kunt dit testen door de sleutel in het blik te leggen en vervolgens bij het slot van de auto te houden. Draai het blik alle kanten op. Als het blik geschikt is, vergeet je niet om dan ook je reservesleutel erin te bewaren?

Over het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging

Het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging toont aan dat een voertuig beschikt over goedgekeurde en gecertificeerde beveiliging. Vanaf 1 januari 2021 moeten alle auto’s met keyless entry/start aan de voorwaarden van het keurmerk voldoen om het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging voor de auto te krijgen.

Certificaten afgegeven vóór 1 januari 2021

Een certificaat Voertuigbeveiliging dat vóór 1 januari 2021 is afgegeven aan een autobezitter mét keyless entry blijft geldig omdat het voertuig aan de toen geldende eisen voldeed. Wel kan een verzekeraar van de autobezitter aanvullende maatregelen eisen om relay attack diefstal te voorkomen.

Maatregelen autobranche

Steeds meer nieuwe auto’s zijn voorzien van autosleutels die voldoen aan de eisen van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Diverse fabrikanten hebben contactloze autosleutels ontwikkeld die niet continu een signaal afgeven, maar na enkele minuten zonder beweging in slaapstand gaan.

Verzekeren van een keyless entry auto

Wil je jouw auto met keyless entry verzekeren en eist de verzekeraar dat je beschikt over het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging? Ga dan langs bij een erkend inbouwstation bij jou in de buurt.

Voorkom autoinbraak of diefstal!

Rijd je rond in een keyless entry auto en twijfel je of ook jouw auto een verhoogd diefstalrisico heeft? Neem contact op met een erkend inbouwstation bij jou in de buurt. Zij kunnen jouw vragen beantwoorden en kijken of een extra beveiligingsmaatregel nodig is om relay attack te voorkomen.