Ga naar de inhoud

Informatie voor verzekeraars

Sticker Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging op achterruit

Auto’s met het certificaat CCV Voertuigbeveiliging worden minder vaak gestolen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is eigenaar van het keurmerk. Op 10 december 2020 gaf het CCV samen met het Verbond van Verzekeraars, Kiwa SCM en Nationale Nederlanden in een livestream uitleg hoe verzekeraars met het keurmerk de totale schadelast kunnen terugdringen. Bekijk de uitzending hier terug. In mei 2021 verscheen in vakblad Beursbengel een uitgebreid artikel over het risicomodel van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging.

De oranje driehoek

Het beeldmerk Voertuigbeveiliging wordt gebruikt bij de goedgekeurde componenten en bij de voertuigen waar deze ingebouwd zijn. De certificatie-instelling houdt toezicht op de kwaliteit. Het CCV-beeldmerk wordt nu uitgegeven, maar je kunt het oude VbV beeldmerk nog wel tegenkomen.

Goedgekeurde systemen

Een voertuig kan af-fabriek zijn voorzien van een systeem met CCV-keurmerk. Het is ook mogelijk om een after-market een goedgekeurd systeem met CCV-keurmerk te laten installeren en certificeren. Via Kiwa SCM kun je de goedkeuringen per merk en type bekijken.

In welke risicoklasse valt een auto?

De Risicoklasseindeling Voertuigbeveiliging is een model waarmee het risico op diefstal van een personenauto wordt berekend. Het model bestaat uit vier risicoklassen (Laag, Gemiddeld, Hoog en Zeer hoog). Vanaf risicoklasse Gemiddeld is het verstandig om de auto te laten beveiligen met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging.

Hoe kun je het risico op diefstal inzien?

  • Verzekeraars, intermediairs en volmachten die in het bezit zijn van Audascan 360 kunnen via de standaard kentekencheck het risico op diefstal van een auto inzien.
  • Verzekeraars, intermediairs en volmachten zonder Audascan 360 kunnen, wanneer zij een digitaal paspoort hebben van Solera, via het informatieportaal van Solera een bevraging doen.

Beveiligingsklassen

De beveiligingsklassen lopen van lichte maatregelen (met enkel een startonderbreker in klasse 1) tot pittige beveiliging in klasse 5.

Autodiefstalcheck.nl

Via autodiefstalcheck.nl kunnen autobezitters hun kenteken invullen om te zien in welke risicoklasse de auto valt. Deze particuliere kentekencheck wordt gratis aangeboden door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in samenwerking met VWE Automotive.

Inbouwstations

Er zijn in Nederland ongeveer 1.700 inbouwstations die werken met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Er is dus altijd een garage in de buurt die het benodigde certificaat af kan geven. Om een inbouwstation in de buurt te vinden kan de autobezitter terecht op Vakman.