Ga naar de inhoud

Ontruimings­alarminstallaties

Een ontruimingsalarminstallatie (OAI) alarmeert bij brand, bomalarm of andere calamiteiten en maakt een snelle en ordelijke ontruiming van een (deel van een) gebouw mogelijk. In veel gevallen is de ontruimingsalarminstallatie gekoppeld aan een brandmeldinstallatie.

Een paneel van een ontruimingsalarminstallatie

Als er volgens het Bouwbesluit 2012 in een gebouw een brandmeldinstallatie vereist is, dan is de ontruimingsalarminstallatie ook vereist. Een ontruimingsalarminstallatie waarschuwt zodat snelle ontruiming van een (deel van een) gebouw mogelijk is. Het kan dan gaan om mensen die het gebouw moeten verlaten of om personeel dat voor de evacuatie van andere mensen moet zorgen.

Je wilt er zeker van zijn dat ook de ontruimingsalarminstallatie werkt als dat nodig is. Een gekwalificeerd bedrijf helpt je een betrouwbare installatie kiezen die voldoet aan de normen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de controle en het onderhoud van de ontruimingsalarminstallatie. Je kunt kiezen voor onderhoud met keurmerk. Dat geeft jou zekerheid over de kwaliteit van het onderhoud.

Brandmeldinstallatie: certificeren of niet

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.

Laat je ontruimingsalarminstallatie ook inspecteren, samen met de brandmeldinstallatie. Als voor de brandmeldinstallatie volgens het Bouwbesluit een inspectiecertificaat is vereist, dan is ook voor de ontruimingsalarminstallatie een inspectiecertificaat vereist dat is afgegeven op basis van het CCV-inspectiesechema. Het is mogelijk de inspectie van de brandmeldinstallatie en de ontruimingsalarminstallatie te combineren.

Ontwerp

Een goed ontwerp is het halve werk. Een uitgangspuntendocument brandbeveiliging voor de brandmeldinstallatie en de ontruimingsalarminstallatie zorgt ervoor dat de installatie past bij het gebruik van het gebouw en voorkomt dat je de installatie later moet aanpassen. Een fout herstellen in de installatie is altijd duurder dan een goed ontwerp. Zoek een brandbeveiligingsadviseur voor een ontwerp met CCV-keurmerk of lees meer over het Uitgangspuntendocument Brandbeveiliging met CCV-keurmerk.