Product toegevoegd aan winkelmand
 

Wet bestrijding voetbalvandalisme en overlast


Jurisprudentie KNVB / BVO

De KNVB en de BVO’s kunnen als privaatrechtelijke partijen ook optreden tegen voetbalgerelateerde geweld en overlast. Zij kunnen bij de volgende ordeverstoringen in actie komen.

1. Geweld

Bij geweld kan de KNVB een stadionverbod of een boete opleggen. Deze categorie jurisprudentie toont aan dat de KNVB bijvoorbeeld een stadionverbod of boete kan opleggen bij vernieling, openlijke geweldpleging of mishandeling.

2. Opruiing en bedreiging

In deze categorie jurisprudentie legt de KNVB een stadionverbod of boete op voor opruiing en bedreiging. Ook wederspannigheid (met geweld verzetten tegen een ambtenaar in functie) valt onder deze categorie.

3. Gedragingen tegen voetbalspelers

In sommige gevallen zijn voetbalspelers het doelwit van overlast, bijvoorbeeld doordat een supporter het voetbalveld betreedt of bierflesjes op het speelveld gooit. In deze categorie jurisprudentie staan deze gedragingen centraal.

4. Overtreding stadionverbod

De KNVB kan een stadionverbod verlengen wanneer een eerder opgelegd stadionverbod wordt overtreden. Ook kan de KNVB in zo’n geval een boete opleggen. De jurisprudentie in deze categorie gaat over het overtreden van een stadionverbod en de mogelijke sancties.

5. Doorverkoop voetbalkaarten

In deze categorie jurisprudentie staat het doorverkopen van voetbalkaarten centraal. In sommige gevallen kan het illegaal doorverkopen van voetbalkaarten namelijk leiden tot een stadionverbod.

6. Overig

De jurisprudentie in deze categorie gaat in op overige soorten overlast. Denk aan het scanderen van leuzen, afsteken van vuurwerk en rellen.

Relevante jurisprudentie voor de KNVB/BVO’s

Ben je op zoek naar relevante jurisprudentie die verbonden is aan het optreden van de voetbalbond of een BVO? Selecteer dan in de zoekfunctie van de jurisprudentie ‘KNVB/BVO’. Je vindt er niet alle categorieën in terug die hier besproken zijn, maar deze komen bij de verschillende maatregelen en soorten overlast naar boven.

Zoeken in jurisprudentie

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid