Product toegevoegd aan winkelmand

Geweld


Geweld

Geweld is 1 van de meest ingrijpende vormen van criminaliteit: het is een High Impact Crime. Daarom is een adequate aanpak van geweld van groot belang.

Stappenplan integrale aanpak geweld

De aanpak van geweld is onderdeel van het gemeentelijk veiligheidsbeleid. Een integrale aanpak van geweld is het meest effectief. Het stappenplan Integraal geweldbeleid van het CCV helpt je geweldbeleid te ontwikkelen dat samenhangend, flexibel en resultaatgericht is.

Omvang

2% van de Nederlanders werd in 2017 slachtoffer van geweld: ruim 3 van de 100 inwoners had er vorig jaar mee te maken. Beide cijfers zijn vergelijkbaar met 2016, maar iets lager dan in 2012.

Landelijk beleid

Het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft prioriteit aan de aanpak van High Impact Crimes, zoals geweld. Het landelijk beleid heeft een brede opzet en omvat de dadergerichte en slachtoffergerichte aanpak van geweld, de aanpak van geweld op onder andere scholen, werk, in het uitgaansleven, verkeer en in woonwijken. Ook de aanpak van risicofactoren als alcohol, drugs, wapens en beelden van geweld in de media zijn opgenomen.