Ga naar de inhoud

Directe aansprakelijkstelling dader

Foto van uitgaanspubliek in een discotheek. Ter illustratie van het CCV-dossier Keuzewijzer veilig uitgaan.

Innovatieve aanpak

Stel: iemand vernielt een lamp in een horecagelegenheid. Met behulp van een directe aansprakelijkstelling kunnen zowel de materiële kosten als de tijd die het de ondernemer kost om aangifte te doen worden verhaald op de dader. Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA) ondersteunt hierbij. Met deze werkwijze worden daders verantwoordelijk voor hun wangedrag en de schade daarvan.

Voor de horecaondernemer wordt het aantrekkelijker om aangifte te doen. Een sticker op de deur geeft aan dat wangedrag de dader € 201 kost. Naar verwachting zal die preventief werken, want mensen zijn gewaarschuwd.

Werkwijze

De ondernemer meldt zich aan bij SODA, waarna hij of zij het startpakket met aankondigingsmateriaal, stickers en informatiefolders ontvangt.

De ondernemer neemt contact op met de politie bij een incident in zijn of haar zaak. Er worden afspraken gemaakt over het doen van aangifte (ter plekke of op het politiebureau). Vervolgens maakt de ondernemer via de SODA-website melding van het incident. SODA neemt contact op met de politie om de gegevens van de dader op te vragen en verzorgt het incasso.

In Zwolle wordt al gewerkt met directe aansprakelijkstelling via SODA.

Soda in Zwolle

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.

Meer weten over directe aansprakelijkstelling?

Neem dan contact op met CCV-adviseur Martijn Wildeboer via martijn.wildeboer@hetccv.nl of 06 51 55 47 28.
Aanmelden kan via de website van SODA.