Ga naar de inhoud

BORG

BORG is een keurmerk dat staat voor goede bouwkundige- en elektronische inbraakbeveiliging. Veel ondernemers maken gebruik van BORG om hun waardevolle goederen te beschermen.

Bloemenwinkel met goed slot

Ruim 40% van de ondernemers krijgt te maken met inbraak. Belangrijke factoren zijn de ligging en de hoeveelheid waardevolle spullen in het pand. Goede inbraakbeveiliging bestaat uit een combinatie van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. Het goed (laten) beveiligen van je woning of bedrijfspand doe je in drie stappen:

  • Het inschatten van de juiste risicoklasse met de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) 2.0.
  • Een beveiligingsplan opstellen dat past bij het vastgestelde risico.
  • Het professioneel laten installeren van de maatregelen uit het beveiligingsplan.

Werk voor specialisten

Inbraakbeveiliging is werk voor specialisten met de juiste kennis en werkprocedures. BORG-gecertificeerde bedrijven zijn gespecialiseerd in bouwkundige- en/of elektronische beveiliging. De bedrijven worden beoordeeld door een certificatie-instelling op de levering van hun producten en diensten. Bovendien worden de bedrijfsprocessen en de deskundigheid en betrouwbaarheid van het personeel gecontroleerd. Voor goede beveiliging is het belangrijk zowel bouwkundige- als elektronische maatregelen te treffen. Bouwkundige beveiliging laat je aanleggen door een BORG-B beveiligingsbedrijf en elektronische beveiliging door een BORG-E beveiligingsbedrijf. Het kan zijn dat je twee beveiligingsbedrijven nodig hebt voor de totale beveiliging van je pand. Er zijn ook BORG-gecertificeerde bedrijven die zowel BORG-B als BORG-E doen.

Werkwijze BORG-gecertificeerd beveiligingsbedrijf

Om te beginnen bepaalt een BORG gecertificeerd beveiligingsbedrijf het risico met behulp van het instrument Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI). Onderdeel van de VRKI is een lijst met aantrekkelijke spullen. Op deze lijst staan goederen – variërend van babymelkpoeder tot tabakswaren en laptops – met daarbij de vermelding of deze laag, middel, hoog of zeer hoog aantrekkelijk zijn voor criminelen. De aantrekkelijkheid, de waarde van de goederen en waar ze opgeslagen zijn bepalen de risicoklasse van je bedrijf. De hoogte van de risicoklasse bepaalt welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn.

Het BORG-beveiligingsbedrijf maakt een beveiligingsplan voor jouw bedrijf en zorgt voor de professionele uitvoering van de bouwkundige en elektronische maatregelen. Denk aan de montage van goed hang- en sluitwerk en de aanleg van een elektronische alarminstallatie. Bovendien geeft een BORG-beveiligingsbedrijf advies over organisatorische maatregelen. Dat zijn maatregelen die je zelf kunt treffen, zoals goed sleutelbeheer of een clean desk beleid.

BORG-certificaat eis verzekeraar

Met BORG-B (bouwkundige beveiliging) en BORG-E (elektronische beveiliging) certificaten kun je aantonen dat je bedrijfspand goed beveiligd is tegen inbraak. Een BORG-certificaat wordt alleen verstrekt door een BORG gecertificeerd beveiligingsbedrijf. Bij het verzekeren van jouw woning of bedrijfspand kan een verzekeraar een BORG-certificaat eisen. Zo is de verzekeraar er zeker van dat de beveiliging door een echte vakman is aangelegd. Er zijn verzekeraars die korting op de premie bieden als je een BORG-certificaat kunt overleggen.