Ga naar de inhoud

VRKI 2.0

De Verbeterde Risicoklassenindeling 2.0 (VRKI) is een beproefd instrument om het inbraakrisico van bedrijfsgebouwen en woningen te bepalen. Onderdeel van de VRKI is een lijst met aantrekkelijke spullen. Op deze lijst staan goederen – variërend van aanhangwagens tot tabakswaren en zonnepanelen – met daarbij de vermelding of deze laag, middel, hoog of zeer hoog aantrekkelijk zijn voor criminelen.

Sleutel in voordeur.

In bedrijven of woningen kunnen verschillende soorten goederen aanwezig zijn. De aantrekkelijkheid, de waarde van de goederen en waar ze opgeslagen zijn bepalen samen de risicoklasse waar jouw bedrijf of woning in valt. De risicoklasse is bepalend voor het type en de zwaarte van de beveiligingsmaatregelen die de VRKI 2.0 voorstelt voor jouw bedrijf.

VRKI-tool

Je kunt zelf eenvoudig de risicoklasse van jouw woning of bedrijfspand berekenen met de onderstaande tools. Bij iedere risicoklasse horen beveiligingsmaatregelen die ook via de tool te zien zijn. De VRKI is een instrument van het Verbond van Verzekeraars.

Neem passende maatregelen

Inbraak en winkeldiefstal zijn met een aantal eenvoudige beveiligingsmaatregelen te bestrijden. Gebruik om te beginnen je gezonde verstand. Veel problemen zijn dan te voorkomen. Denk daarbij aan zogenaamde organisatorisch maatregelen, zoals er op toezien dat alle deuren ook daadwerkelijk goed worden afgesloten zonder dat de sleutel in het slot blijft zitten.

Een stap verder gaan de bouwkundige maatregelen, waarbij bijvoorbeeld ramen en deuren voldoende inbraakwerend worden gemaakt met goed hang- en sluitwerk. Als aanvulling op organisatorische en bouwkundige maatregelen zijn vaak ook elektronische maatregelen noodzakelijk. Denk aan een inbraakalarminstallatie, een toegangscontrolesysteem of een beveiligingscamera.

In een gebouw met verschillende ruimten (zoals een kantoor en een magazijn) is het ook mogelijk om gedeeltelijke beveiliging toe te passen. Hierbij moet de scheidende constructie tussen de ruimten voldoen aan het niveau van de gekozen combinatie die wordt uitgevoerd voor de hoogste risicoklasse. Schakel hiervoor een BORG-beveiligingsbedrijf in.

BORG-gecertificeerd beveiligingsbedrijf

Inbraakbeveiliging is werk voor specialisten met de juiste vakbekwaamheid en goede werkprocedures. Maak daarom gebruik van een beveiligingsbedrijf met een BORG-certificaat. Deze bedrijven worden beoordeeld door een certificatie-instelling op de levering van hun producten en/of diensten. Denk hierbij aan het adviseren over inbraakbeveiliging en het aanleggen, monteren en onderhouden van beveiligingssystemen. Bovendien worden zij gecontroleerd op de bedrijfsprocessen en de deskundigheid en betrouwbaarheid van het personeel.

Verzekeraar

De VRKI is voor veel verzekeraars een belangrijk instrument om de hoogte van de premie van een inbraakverzekering te bepalen. Het Verbond van Verzekeraars stimuleert de toepassing van de VRKI.