Geboeid – podcastserie over de aanpak van jeugdcriminaliteit
De jongeren die in de podcast Geboeid aan het woord komen spreken uit ervaring.

De eerste keer dat ik werd opgepakt, was ik 16,” vertelt Igor in de CCV podcastserie Geboeid, over de aanpak van jeugdcriminaliteit. De eerste 3 afleveringen daarvan gaan vooral over preventie, de rol van school, beleid en samenwerking. In de 2 nieuwe afleveringen kijken we naar wat er met een jongere gebeurt als hij is opgepakt. Wat doet de politie, de Raad voor de Kinderbescherming, jeugdreclassering? En wat zegt de wetenschap over de effectiviteit van straffen? Wat zijn risicofactoren voor crimineel gedrag? Ook nu weer praten jongeren uit de doelgroep en professionals openhartig over hun ervaringen.
Over de podcast
De jongeren die in de podcast aan het woord komen spreken uit ervaring. Samen bedachten zij de titel: Geboeid. Berry maakte de muziek ervoor. Deze podcastaflevering is gemaakt door Audiodroom.
Je kunt de podcast-serie Geboeid luisteren via een van de volgende podcast-apps:
Luister hieronder naar aflevering 4 van Geboeid en abonneer je nu op ons podcastkanaal. Dan krijg je vanzelf bericht als er een nieuwe CCV-podcast is.
Deze podcastserie is geproduceerd door: Audiodroom-podcastproducties
Uit onderzoek van Petra van den Berg blijkt dat 1 op de 4 leerlingen persoonlijk iemand kent die in de criminele wereld zit. 1 op de 8 jongeren is wel eens benaderd om iets strafbaars te doen. Meestal is dat een bekende, iemand die ze kennen van school of het vriendennetwerk.
Hiske Kromdijk van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle ziet soms ook signalen van ondermijning bij leerlingen op haar scholengemeenschap. “Jongeren hebben nog geen gevoel voor oorzaak en gevolg. Ze overzien de gevolgen helemaal niet. Daar moet je ze voor beschermen.” Ze vertelt hoe dat bij haar scholengemeenschap gebeurt. Frank Planten, zorgspecialist op een ROC, bevestigt dat en geeft handvatten voor de praktijk. Igor kreeg destijds niet de juiste hulp. “Ik moest dingen doen die ik helemaal niet wilde om mijn tanden te behouden, om te overleven.”
Luister naar aflevering één via een van de volgende podcast-apps:
Vertrouwen en een persoonlijke aanpak. Dat zijn volgens de sprekers in aflevering 2 van de CCV-podcastserie Geboeid de belangrijkste elementen voor succes. Plus bereikbaarheid 24/7. Aflevering 2 gaat over oorzaak en beleid. Isabeth Mijnarends, afdelingshoofd Beleid en Strategie bij Parket Oost-Nederland: “Iedereen bedoelt het goed, maar wat je ziet is dat we allemaal apart gaan lopen.”
“Het is alleen maar geldverspilling geweest dat al die jongerenwerkers met mij bezig zijn geweest. Want uiteindelijk word je alleen geholpen als je dat zelf wilt,” zegt Thimo. Is dat zo? Jan Dirk de Jong, lector Aanpak jeugdcriminaliteit aan de Hogeschool Leiden, onderzoekt hoe effectief de hulpverlening aan jongeren is en hoe dat beter kan.
Voor Isabeth Mijnarends, afdelingshoofd Beleid en Strategie bij Parket Oost-Nederland is de versnipperde benadering een groot punt van zorg: “Iedereen bedoelt het goed, maar wat je ziet is dat we allemaal apart gaan lopen.” Gemeente Tilburg werkt daarom met gezinscoaches. Die bieden ondersteuning op alle fronten. Als het moet helpen ze ook bij een verhuizing, of het regelen van een uitkering.
Ook Toni Iñiguez Najdanovski biedt 24/7 ondersteuning. Vanuit Prospect4Cash begeleidt hij jongeren in Arnhem naar werk. En als het moet, belt hij daarvoor ’s morgen vroeg aan bij jongeren en haalt ze uit hun bed. “Hijs je in de kleren, ik wacht wel.”
Luister naar aflevering twee via een van de volgende podcast-apps:
In deze aflevering van de CCV-podcastserie Geboeid hoor je wat het voor een jongere betekent om in de top-600 te staan. Ook hoor je hoe het voor een moeder is als je kind in de criminaliteit belandt en hoe je criminele jongeren op een andere manier kunt begeleiden.
Deze aflevering gaat over de andere aanpak van jeugdcriminaliteit. Wat is daar volgens de sprekers in deze aflevering voor nodig? Een van de aanbevelingen is: “We moeten jongeren beter ronselen dan de straat,” aldus lector Jan Dirk de Jong. Hij pleit ook voor meer onderzoek. Aan het einde van deze aflevering worden alle aanbevelingen kort samengevat, ook die van de andere sprekers. Kevin geeft als tip: “Probeer je te omringen met goede mensen, mensen die je omhoog brengen in plaats van omlaag.”
Luister naar aflevering drie via een van de volgende podcast-apps:
“Je bent bij deze aangehouden voor straatroof en afpersing.” Denzell werd rond 06.00 uur van zijn bed gelicht. Wat gebeurt er nadat een jongere wordt opgepakt? In deze aflevering nemen we je daarin mee. Jongeren en professionals delen hun kennis en ervaring en leggen uit hoe het strafrecht werkt.
Wanneer een jongere wordt aangehouden volgt een vaste procedure die begint op het politiebureau. “Vaak zeggen jongeren dat ze eenzaam zijn in de politiecel. En dat vinden ze wel eng,” vertelt Monique de With, wijkagent in Utrecht Overvecht.
Wat doen de politie, en de Raad voor de Kinderbescherming? Wie bepaalt de strafmaat en hoe probeert een jeugdreclasseerder deze jongeren weer op het rechte pad te helpen? Wat zegt de wetenschap over wat effectief is in jeugdreclassering? En wat vinden de jongeren en de professionals daarvan?
Gerald Batterink van de Raad voor de Kinderbescherming: “Wanneer een probleem in zestien jaar is ontstaan, ga je dat niet in zestien maanden oplossen.”
Luister naar aflevering vier via een van de volgende podcast-apps:
Meer informatie
Meer relevante informatie van het CCV vind je hier: Toolbox Wapens en Jongeren en de Wegwijzer Jeugd en Veiligheid Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met CCV-adviseur Lilian Tieman.