Ga naar de inhoud

Fysieke maatregelen tegen woningovervallen

Vind op deze pagina alles over maatregelen die je kunt nemen om woningovervallen te voorkomen.

Vrouw doet deur open voor man - afbeelding in het dossier woningovervallen van het CCV.

Een (woning)overval helemaal voorkomen, is helaas onmogelijk. Gemeenten, politie, woningcorporaties en bewoners kunnen wel de kans op een overval verkleinen. Bijvoorbeeld door de inzet van fysieke maatregelen die bijdragen aan het verkleinen van het risico op een woningoverval.

Zicht

Een bewoner moet, voordat hij de voordeur opent, de keuze kunnen maken of hij degene die voor de deur staat binnenlaat. Daarom is het belangrijk dat een bewoner deze persoon kan herkennen. Pas daarom een heldere glasruit in of naast de deur of een deurspion toe. Ook kan een SKG gecertificeerde kierstandhouder worden geplaatst.

Voorbeelden

Het is belangrijk om te weten wie er voor de deur staat, voor er wordt opengedaan. Goede verlichting help daarbij.

Het licht moet zo bevestigd worden dat het gezicht van de bezoeker goed zichtbaar is. Als het verlichtingsarmatuur achter de persoon die voor de deur staat, is aangebracht of te hoog hangt, ontstaan schaduwen. Dit vermindert de herkenbaarheid van gezichten.

Het meest effectief is een verlichtingsarmatuur naast de sluitzijde van de deur. De voorkeur gaat uit naar een vandalismebestendig verlichtingsarmatuur met schemerschakelaar (SKG KE 571).

Een verlichtingsarmatuur waarop het huisnummer van de woning is aangebracht, zorgt voor een duidelijke herkenbaarheid en kan hulpverleners helpen de woning snel te vinden.

Een deurspion of een videofoon laat zien wie er voor de deur staat zonder de deur te openen.

De montagehoogte van de spion hangt af van de wensen van de bewoner. Omdat de tijd tussen ‘waarnemen wie er voor de deur staat’ en ‘open doen’ kort moet zijn, is zicht op de voordeur vanaf een andere etage geen reden om geen deurspion of glasruit te plaatsen. Bij niet-transparante beglazing zie je ook niet wie er voor de deur staat.

Een spion in de stijl of een video-intercom kan dan een oplossing zijn. Deurspionnen zijn er in diverse soorten, variërend van een kleine lens tot een compact LCD-scherm aan de binnenkant van de deur.

Een kierstandhouder is een hendel met een beugel (steviger variant van een deurketting) waardoor de voordeur alleen op een kier kan worden geopend. Dit voorkomt binnendringen.

Alle gecertificeerde kierstandhouders vind je in de lijst van het politiekeurmerk.

Kierstandhouders moeten alleen gebruikt worden als er iemand voor de deur staat. Als men de kierstandhouder wil gebruiken als extra slot, betekent dit dat ook familie of hulpverleners, zoals de brandweer, ambulance of zorgmedewerker, niet binnen kunnen komen in geval van nood. Mocht er behoefte zijn aan extra beveiliging van de voordeur, dan zijn SKG-gecertificeerde sloten een betere optie.

Toepasbaarheid

In principe is een kierstandhouder te plaatsen op naar binnen draaiende deuren en houten kozijnen. Echter, niet in iedere situatie is een kierstandhouder te plaatsen. Hieronder staan een aantal situaties waarbij een kierstandhouder lastig te realiseren is. Ook staan er alternatieven.

Situatie

Kierstandhouder?

Toelichting

Alternatief?

De voordeur ligt diep in het kozijn.

 

 

Nee Als uw deur diep in het deurkozijn ligt, zult u waarschijnlijk niet door de deuropening kunnen kijken als de kierstandhouder erop zit. Hierdoor heeft een kierstandhouder weinig meerwaarde. Zorg voor goed zicht wie voor de deur staat; mocht u helder glas bij de deur hebben, kijk daar dan door, of gebruik een deurspion.
De voordeur ligt niet gelijk met het kozijn (verschil variërend van 0,2 tot 1,6 cm.)

 

 

Eventueel Bij sommige merken is de kierstandhouder alleen te monteren als het kozijn en de deur gelijk vallen. Mocht er een verschil zijn van 0,2 cm tot 1,6 cm dan kunt u bepaalde hulpstukjes bestellen. Bij sommige merken, zoals de AMI- en de DX kierstandhouder, is een verschil tot 1 cm tussen kozijn en deur te overbruggen.
De voordeur is bijna even breed als de gang

 

 

Eventueel Als de gangmuur direct naast de deur staat, kunt u bij gebruik van een kierstandhouder lastig door de deuropening kijken.

Wel kunt u eventueel een identiteitsbewijs aannemen en met de persoon voor de deur praten.

U kunt naast de kierstandhouder ook een deurspion plaatsen, zeker als u geen helder glas in de deur heeft. Zo kunt u toch de persoon voor de deur zien voordat u de deur opent.
U heeft kunststof kozijnen Nee De SKG gecertificeerde kierstandhouders zijn niet geschikt voor kunststof kozijnen. Zorg er in ieder geval voor dat u kunt zien wie er voor de deur staat voordat u de deur opent.
U heeft een driepunt-sluiting

 

 

Eventueel Let bij de montage goed op als u de schroeven ter hoogte van het interne mechanisme plaatst. U loopt risico dat de driepunt-sluiting niet meer optimaal werkt. Plaatsing is veelal wel mogelijk, alleen moet u er wel voor zorgen dat u niet boort en schroeft in onderdelen van de meerpuntsluiting.
U heeft smalle kozijnen Eventueel SKG-gecertificeerde kierstandhouders worden vaak met diverse schroeven gemonteerd; daardoor zijn ze zo sterk. Het kozijnstuk kan voor smalle kozijnen wellicht te groot zijn. Bij sommige merken is hier rekening mee gehouden. Zorg ervoor dat u alle bijgeleverde schroeven gebruikt voor het meest optimale effect.
U heeft een naar buiten draaiende deur Ja maar niet benoemd in de eisen van het PKVW Sommige SKG-gecertificeerde merken kierstandhouder hebben een variant voor naar buiten draaiende deuren. Let op: deze kierstandhouders hebben niet de inbraakwerende waarde van gecertificeerde sloten en zijn niet getest op drie minuten inbraakwerendheid. Gebruik deze kierstandhouders dus niet om de deur of het raam ’s avonds of ’s nachts op een kierstand te zetten in de verwachting dat die geschikt zijn voor drie minuten inbraakwerendheid.

 

Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)

De kierstandhouder is een eis in het Politiekeurmerk Veilig Wonen Nieuwbouw. De kierstandhouder moet voldoen aan SKG KE 573. Hierbij hanteert het PKVW wel dat functionaliteit voorop staat. Een voorbeeld hiervan is een gang die nagenoeg even breed is als de voordeur. De bewoner is dan niet in staat om door de ontstane kier te communiceren of een document aan te pakken. In dat geval heeft een kierstandhouder geen meerwaarde.

Als de kierstandhouder niet geplaatst kan worden zonder teveel schade aan de deurpost, besluiten projectontwikkelaar of bewoner samen met adviseur, inspectie instelling of installateur deze wel of niet te plaatsen.

In de bestaande bouw blijft de kierstandhouder een aanbeveling. Ook met een kierstandhouder is het belangrijk om voor het opendoen, indien mogelijk, eerst door het glas of de deurspion te kijken wie er voor de deur staat.

Met een slimme video-deurbel gekoppeld aan je smartphone kun je de bezoeker aan de deur zien, horen en spreken, of je thuis, op het werk of onderweg bent.

Overvallers proberen onder andere binnen te dringen via deuren en ramen. Bijvoorbeeld als een bewoner niet opendoet.

Goedgekeurde sloten (SKG) moeten minimaal 3 minuten inbraakwerend zijn. De meest gehanteerde inbraaktechnieken gelden daarvoor als uitgangspunt. In die 3 minuten kan de bewoner 112 bellen.

Schakel een vakman in om het hang-en-sluitwerk te controleren.

Door een vluchtvriendelijke deur heeft een slachtoffer van een woningoverval meer kans om sneller te vluchten. De deur is bestand tegen inbraken, maar is zonder sleutel van binnenuit te openen.

Denk aan duidelijke zichtlijnen zodat mensen elkaar vanuit andere woningen of vanaf de straat kunnen zien. Daarbij helpt laag groen en goede openbare verlichting in de wijk.

De kans dat criminelen gezien worden, neemt zo toe. Dat kan helpen bij tijdige signalering van het delict en het geven van goede signalementen.

Minder cash of waardevolle spullen in huis is veiliger. Attendeer bewoners op het gebruik van het huren van een kluis. De Nederlandse Kluis is een van de aanbieders.