Ga naar de inhoud

Kenniskring aanpak ondermijning op vakantieparken

Laatst gewijzigd op: 10-07-2025

Foto van een vakantiepark. Ter illustratie van het CCV-dossier Veilige vakantieparken.

Naast het webdossier verbindt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) professionals die zich bezighouden met de aanpak van ondermijning op vakantieparken in een kenniskring. Dit doen we in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Hierin ondersteunen we gemeenten en hun (veiligheids)partners. Het vergroten van kennis en handelingsperspectief om ondermijnende activiteiten op vakantieparken te voorkomen en tegen te gaan staan hierbij centraal.

Tijdens de bijeenkomsten kunnen deelnemers casuïstiek inbrengen. Hier is uitgebreid aandacht voor. De deelnemers wisselen ervaringen uit en bespreken dilemma’s. Daarnaast vindt er op specifieke thema’s kennisuitwisseling plaats, bijvoorbeeld over mensenhandel, het (digitaal) nachtregister en de exploitatievergunning.

De kenniskring komt drie keer per jaar bij elkaar.

Bijeenkomsten kenniskring

Op dinsdag 24 juni organiseerde het CCV een fysieke bijeenkomst voor 50 professionals die zich bezighouden met de aanpak van ondermijning op vakantieparken. De bijeenkomst vond plaats in Loods 17, een trainings- en ervaringscentrum in Amersfoort waarbij de realiteit van ondermijnende criminaliteit tot leven komen. Onderzoeker Henk Ferwerda van Bureau Beke trapte de bijeenkomst door de deelnemers mee te nemen in de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van ondermijning op vakantieparken. Ook blikte hij nog even terug op het eerder gepubliceerde rapport ‘Fout Vastgoed’.

Vervolgens konden de professionals in twee rondes deelnemen aan de volgende workshops:

  • Ervaar zelf een integrale controle
    In het trainingscentrum van Loods 17 gingen deelnemers zelf aan de slag en doorliepen een bestuurlijke controle.
  • Leer van de praktijk
    Advocaat Franc Pommer van Hekkelman Advocaten was namens de gemeente Asten betrokken bij de casus van vakantiepark Prinsenmeer in Ommel. Hij nam de deelnemers mee in de praktijk en besprak de geleerde lessen.
  • Maak kennis met Platform Veilig Ondernemen (PVO)
    PVO biedt gemeenten, politie en partners concrete tools, kennis en publiek-private samenwerkingsvormen om criminaliteit effectief aan te pakken. In deze interactieve workshop deelde PVO best practices voor een veilige en weerbare aanpak op vakantieparken.

Meer informatie

Op maandag 12 mei organiseerde het CCV weer een kenniskring voor professionals die zich bezighouden met de aanpak van ondermijning op vakantieparken. Er stonden twee onderwerpen op het programma:

  1. Zicht op vakantieparken
    Met het dashboard Zicht op Vakantieparken brengen verschillende overheidsorganisaties relevante data samen om meer inzicht te krijgen in het risico op ondermijnende activiteiten en andere (sociale) problematiek op vakantieparken. Lian Engelen en Tjeerd Piersma van het Centraal Bureau voor de Statistiek vertelden meer over de aanleiding, achtergrond en doelen van dit dashboard. Ook gaven ze aan welke werkwijze gehanteerd wordt en lieten ze zien hoe het dashboard praktisch gebruikt kan worden.
  2. Drentse aanpak
    Met de Drentse Aanpak Ondermijning zetten de verschillende gemeenten, waterschappen en de provincie een stap naar voren in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Reinier Kwast, projectleider ondermijning, vertelde hoe dit tot stand is gekomen en waarom vakantieparken hierin een grote rol spelen. Hij legde uit hoe de samenwerking in de praktijk werkt: van gezamenlijk meer zicht krijgen op de parken tot controles en van knelpunten tot goede voorbeelden.

Meer informatie

Fout vastgoed op vakantieparken is niet zichtbaar met het blote oog. Om criminele investeringen op vakantieparken toch te herkennen, heeft Bureau Beke in opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) onderzocht welke indicatoren op criminele investeringen op vakantieparken kunnen wijzen. Maandag 11 maart 2024 praatten onderzoekers Henk Ferwerda en Emma Derksen de deelnemers aan de lunchspecial bij over dit onderzoek.

Meer informatie