Product toegevoegd aan winkelmand
 

Mobiele bendes


Mobiele bendes

In Nederland en in veel andere delen van Europa zijn bendes actief die van gemeente naar gemeente trekken en daarbij een spoor van ellende achterlaten. Van inbraken in (vracht)auto’s, woningen en bedrijven tot zakkenrollen, straatroven, heling, oplichting en identiteitsfraude. Stuk voor stuk vergrijpen die de samenleving ondermijnen en een grote impact hebben op de slachtoffers. Wanneer dit stelselmatig gebeurt en er wordt samengewerkt door daders die uit het buitenland afkomstig zijn, is er sprake van mobiel banditisme.

Bijna ongrijpbaar probleem

Mobiele bendes zijn al jaren een groeiend en bijna ongrijpbaar probleem. Het kenmerkt zich door de snelheid en de vluchtigheid: rondreizende bendes blijven nooit lang op 1 plek. Dat, maar ook de projectmatige en gefragmenteerde manier van werken, maakt de aanpak ervan lastig. Helaas is ons land erg aantrekkelijk voor mobiele bendes. Nederland is letterlijk een land zonder grenzen, je rijdt er gemakkelijk in en uit. Door de goede infrastructuur kun je je prima verplaatsen en aangezien Nederland een welvarend land is, valt er meer dan genoeg te ‘halen’.

Beleef in deze 360 gradenvideo hoe een mobiele bandiet werkt, woont en zich verplaatst.


Gezamenlijke aanpak

Verschillende partijen kunnen – bewust of onbewust – criminele activiteiten van mobiele bendes faciliteren. Bijvoorbeeld verhuurders van loodsen voor de opslag van gestolen goederen. Of cafés en hotels die als ontmoetingsplek fungeren en motels, vakantieparken en campings die onderdak bieden aan de criminelen. Voor de bestrijding van mobiel banditisme is bewustwording bij ondernemers, maar óók bij gemeenten van belang. Zo kunnen gemeenten bewoners van vakantieparken en opkopers van goederen verplichten zich te registreren of extra controleren op overbewoning. En als strafbare feiten gepleegd in verschillende regio’s gekoppeld worden, vallen straffen hoger uit dan bij veroordelingen op individuele feiten. Een gezamenlijke aanpak is dus essentieel.

In dit webdossier vind je daarom onder andere meer informatie over:

Het CCV helpt

Wil je als gemeentelijke veiligheidspartner aansluiten bij de gezamenlijke strijd tegen mobiel banditisme, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met CCV-adviseur Joeri Vig, joeri.vig(@)hetccv.nl. Hij kan je alles vertellen over mobiel banditisme en de aanpak ervan via bijvoorbeeld het barrièremodel.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid