Product toegevoegd aan winkelmand
 

Georganiseerde criminaliteit en ondermijning


Drugshandel

Nederland speelt een grote rol in de internationale drugshandel. 90% procent van de georganiseerde criminaliteit in Nederland heeft dan ook te maken met drugs. Zo zijn criminele groepen uit Nederland en België de belangrijkste producenten en handelaren op het gebied van synthetische drugs in Europa en is Nederland een vooraanstaande producent van mdma en amfetamine wereldwijd. Daarnaast komen er in Nederland allerlei andere drugsstromen bij elkaar. Ons land kan daardoor worden beschouwd als de belangrijkste draaischijf voor grensoverschrijdende drugshandel. De opbrengsten uit de drugshandel worden deels geïnvesteerd in de legale economie.

Het Nederlands drugsbeleid richt zich op het voorkomen, beheersen en verminderen van gezondheidsschade, sociaal-maatschappelijke schade, criminaliteit en drugsgerelateerde overlast. Betrokken bij de uitvoering en handhaving van het drugsbeleid zijn onder meer medewerkers van gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en verslavingszorg.

De aanpak van de maatschappelijke effecten van drugscriminaliteit is een taak van het openbaar bestuur. Dit wordt ook wel de bestuurlijke aanpak genoemd. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) ondersteunt gemeenten bij de bestuurlijke aanpak van drugscriminaliteit.

Webdossier Drugscriminaliteit

Het CCV heeft onder andere een webdossier over de bestuurlijke aanpak van drugscriminaliteit opgesteld. Centraal in het dossier staat artikel 13b Opiumwet (ook wel Wet Damocles genoemd). Naast een stappenplan om het artikel toe te passen, geeft het webdossier een overzicht van alle relevante juridische uitspraken.

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid