Ga naar de inhoud

Stop Heling

Foto van een dief die een fiets steelt. Ter illustratie van het CCV-dossier Heling.

Als gemeente kun je inwoners en ondernemers stimuleren tweedehands goederen vóór de aankoop te controleren op diefstal. Ook kun je burgers motiveren om hun waardevolle eigendommen te registreren.

De app en de website stopheling.nl bieden deze mogelijkheden.

Controle tweedehands goederen

Via de website of app stopheling.nl kun je controleren of het (op een verkoopsite maar ook offline) aangeboden goed als gestolen staat geregistreerd bij de politie. Je hebt daarvoor het serienummer van het aangeboden product nodig. Vaak staat dat unieke serienummer aan de achterkant of onderkant van een product. Ook kan hij het serienummer opvragen bij de verkoper.  

Door de registratieplicht van opkopers en handelaren in tweedehands goederen en de koppeling met stopheling, vindt er een geheel geautomatiseerde opsporing van gestolen goederen plaats.

Stopheling geeft op basis van het ingevoerde serienummer aan of een tweedehands goed als gestolen geregistreerd staat bij de politie. Met de gelijknamige app kunnen consumenten ook serienummers, streepjescodes en kentekenplaten scannen, voordat ze besluiten tot aanschaf van het tweedehands goed.

Bij een hit kunnen zij meteen via stopheling.nl een melding doen. Deze melding komt terecht bij de politie-eenheid die de eerdere aangifte van diefstal heeft opgenomen.  

Registratie eigendommen

Stimuleer dan ook dat inwoners hun waardevolle eigendommen registreren. Het komt regelmatig voor dat de politie gestolen goederen terugvindt, maar niet kan achterhalen van wie deze zijn. Als burgers eigendommen registreren, is er meer kans dat ze hun gestolen spullen terugkrijgen.

Stimuleer dan ook dat inwoners hun eigendommen registreren. Registratie loopt bij voorkeur via de app stopheling.nl maar ook via:

Altijd aangifte van diefstal door burgers

Essentieel voor het welslagen van stopheling.nl is dat er altijd aangifte van diefstal wordt gedaan. Als gemeente is het verstandig om dit te benadrukken bij de burgers. Als burgers eigendommen registreren, is er meer kans dat ze hun gestolen spullen terugkrijgen. De registratie helpt de politie bovendien bij de opsporing van dieven.

Links