Ga naar de inhoud

Podcasts

Wil je meer verdiepende informatie over vastgoedcriminaliteit? Beluister dan de volgende podcasts:

Flatgebouw. Ter illustratie van het CCV-dossier Vastgoedcriminaliteit.

 • AMLC podcast | Afl. 37 Vastgoed en witwassen (3 mei 2023) 
  De AMLC podcast praat publieke en private partijen nationaal en internationaal bij over onderwerpen die relevant zijn voor de samenwerking in bestrijding van witwassen. In aflevering 37 gaat het over vastgoed en witwassen.
   
 • Crimineel verpand | Afl. 1 Een drugslab in je achtertuin (26 juli 2022) 
  Elke week valt de politie binnen bij zo’n 3 plekken waar drugs worden geproduceerd of waar ze liggen opgeslagen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. In deze aflevering word je meegenomen naar het dorpje Achter-Drempt in de Achterhoek waar in 2020 in een schuur een van de grootste drugslabs in Nederland wordt ontdekt. Welke impact heeft dit op de omgeving? Wat zijn de gevolgen voor de eigenaar? En welke maatregelen kun je er tegen nemen?
   
 • Crimineel verpand | Afl. 2 Schimmige praktijken in de sociale huur (26 juli 2022)
  Naar schatting worden zo’n 40.000 woningen gebruikt als locatie voor criminele activiteiten. Veel van die malafide praktijken doen zich voor in sociale woningen. Gemeentes, politie en woningcorporaties, die de eigenaren zijn van sociale woningen, doen er alles aan om ondermijning en misbruik van hun woningen te voorkomen. En daar hebben zij een flinke klus aan. Hoe stimuleer je de meldingsbereidheid van bewoners? En hoe houd je grip op je huurders?
   
 • Crimineel verpand | Afl. 3 Ongure zaakjes in zakelijk vastgoed (26 juli 2022) 
  Het verhaal van deze podcastaflevering begint in Brabant waar een vastgoedmakelaar een telefoontje krijgt van een klant: er zijn wietkwekerijen aangetroffen in de woningen die zijn verhuurd. Bij het verhuren van vastgoed zijn er zaken waar je scherp op moet zijn om niet achteraf een rekening gepresenteerd te krijgen.​​​​​​​
   
 • Wietteelt in de wijk (10 mei 2022)
  Welke rol hebben woningcorporaties bij de aanpak van ondermijning? En hebben corporaties hiervoor voldoende middelen? Daarover praat presentator Quintin Wierenga met Jolanda de Zwart, wijkconsulent bij Sité Woondiensten, en Hans Moors, partner bij onderoeks- en adviesbureau EMMA en expert sociale veiligheid.
   
 • Aanpak van ondermijning in verhuur (10 mei 2021)
  Hoe voorkom je criminele activiteiten in het pand dat je geheel te goeder trouw verhuurt – of waarbij je als verhuurmakelaar betrokken bent? En wat nou als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een malafide huurder jouw pand huurt? Welke mogelijkheden heb je dan? Deze vragen legde VBO voor aan Marc van Meld Misdaad Anoniem en Nick die werkzaam is bij politie-eenheid Rotterdam.
   
 • Verhuur Veilig (6 mei 2021)
  Opname van online talkshow ‘verhuur veilig’ over de problematiek van ondermijnende criminaliteit in huurpanden met tips en tricks om op een goede en veilige manier met de verhuur en het beheer van vastgoed om te gaan.
   
 • Juridische valkuilen op de huurmarkt (19 november 2020)
  Misstanden in de huurmarkt brengen een heleboel ellende met zich mee in de vorm van schades en boetes. VBO-huisadvocaat mr. Johan van de Sande neemt alle stappen van het huurtraject door en vertelt wat verhuurders zelf op juridisch vlak kunnen doen om geen slachtoffer te worden van vastgoedmisbruik.
   
 • Onder je neus – Een dekmantel voor criminelen (6 augustus 2021)
  Een huis bij jou in de buurt heeft alle ramen afgeplakt. Of misschien ruik je wel een vreemde geur als je langsloopt. En wie woont daar nou eigenlijk? Het kan zijn dat je een spookwoning gevonden hebt. Dat is een woning waar niemand staat ingeschreven, maar die criminelen gebruiken als dekmantel voor illegale activiteiten. In deze Politiepodcast ga je mee met een grote politieactie tegen spookwoningen. En je hoort het verhaal van agent Jochem, die tijdens een controle een wel heel bizarre ontdekking doet.