Ga naar de inhoud

Vastgoedcriminaliteit

Een opslagbox vol illegaal vuurwerk, een grote voorraad wapens in een woning of een opslag van gestolen goederen in een bedrijfspand. Vastgoed vormt een belangrijke schakel in het bedrijfsproces van criminelen.

Flatgebouw. Ter illustratie van het CCV-dossier Vastgoedcriminaliteit.

Het kopen en (door)verkopen van vastgoed gaat vaak gepaard met witwaspraktijken.

In de onderstaande film zie je hoe de ongebruikelijke zaken van Freek de vastgoedsector verzieken. En waarom het belangrijk is dat alle professionals in de vastgoedsector twijfels melden.

Freek: een goed foute vastgoedman

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.

Om crimineel gebruik van vastgoed te voorkomen, te herkennen en aan te pakken, kunnen publieke en private partijen verschillende maatregelen treffen. Dit webdossier schetst hoe deze verschillende partijen te maken kunnen hebben met vastgoedcriminaliteit en wat ze kunnen doen om criminele inmenging te voorkomen. Zo is er in dit webdossier meer informatie te vinden over:

Voor de aanpak en preventie van vastgoedcriminaliteit is de samenwerking tussen de verschillende partijen zeer belangrijk. Daarom vind je in dit dossier ook praktijkvoorbeelden waarin vastgoedcriminaliteit gezamenlijk wordt aangepakt. 

Daarnaast bevat het webdossier voorlichtingsmateriaal, een overzicht aan verdiepende webinars en podcasts en verschillende onderzoeksrapporten over vastgoedcriminaliteit.

Dit webdossier is in samenwerking met private en publieke partijen tot stand gekomen. Heb je ideeën of aanvullingen voor dit webdossier? Neem dan contact op met CCV-adviseur Jantine van der Hurk.

Online talkshows ‘Crimineel verpand?’


Samen met de Platforms Veilig Ondernemen (PVO) organiseert het CCV online talkshows over vastgoedcriminaliteit, genaamd ‘Crimineel verpand?’. In de talkshows kijken we hoe de maatregelen van verhuurders en gemeenten elkaar kunnen versterken om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. In elke talkshow staat een specifiek thema centraal, dat wordt besproken met tafelgasten uit de regio waar de talkshow plaatsvindt. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor professionals bij gemeenten, woningcorporaties, bemiddelaars en vastgoedeigenaren die panden verhuren. Inmiddels zijn er al diverse talkshows georganiseerd.

Op deze pagina kijk je de talkshows terug.