Ga naar de inhoud

Mobiele bendes

Zowel in Nederland als in andere landen van Europa zijn rondtrekkende dadergroepen actief die van gemeente naar gemeente trekken en daarbij een spoor van ellende achterlaten. Deze groepen worden we mobiele bendes genoemd. In dit dossier vind je alle informatie over deze vorm van criminaliteit.

Mobiele bendes plegen stelselmatig en in georganiseerd verband vermogensdelicten, zoals winkel-, lading- en autodiefstal en woninginbraak. Ook de malafide klusjesmannen vallen onder het begrip mobiele bendes.

Door de aard en omvang van de delicten heeft mobiel banditisme een grote impact op de samenleving. De buitenlandse groepen veroorzaken, door het professionele karakter, over het algemeen veel financiële en emotionele schade.

Bijna ongrijpbaar probleem

Mobiele bendes zijn al jaren een groeiend en bijna ongrijpbaar probleem. Het kenmerkt zich door de snelheid en de vluchtigheid: rondreizende bendes blijven nooit lang op 1 plek. Dat, maar ook de projectmatige en gefragmenteerde manier van werken, maakt de aanpak ervan lastig. Helaas is ons land erg aantrekkelijk voor mobiele bendes. Nederland is letterlijk een land zonder grenzen, je rijdt er gemakkelijk in en uit. Door de goede infrastructuur kun je je prima verplaatsen en aangezien Nederland een welvarend land is, valt er meer dan genoeg te ‘halen’.

360 gradenvideo: mobiele bendes

Op deze plek staat een YouTube-video. Het tonen van de video kan ertoe leiden dat YouTube persoonlijke gegevens zoals je IP-adres verwerkt en/of cookies op jouw apparaat zet. Wil je de video op deze pagina bekijken, dan moet je hiervoor eerst expliciet toestemming geven door onze marketing cookies te accepteren. Je kunt de video ook bekijken via YouTube.com.

Beleef in deze 360 gradenvideo hoe een mobiele bandiet werkt, woont en zich verplaatst.

Gezamenlijke aanpak

Verschillende partijen kunnen – bewust of onbewust – criminele activiteiten van mobiele bendes faciliteren. Bijvoorbeeld verhuurders van loodsen voor de opslag van gestolen goederen. Of cafés en hotels die als ontmoetingsplek fungeren en motels, vakantieparken en campings die onderdak bieden aan de criminelen. Voor de bestrijding van mobiel banditisme is bewustwording bij ondernemers, maar óók bij gemeenten van belang. Zo kunnen gemeenten bewoners van vakantieparken en opkopers van goederen verplichten zich te registreren of extra controleren op overbewoning. En als strafbare feiten gepleegd in verschillende regio’s gekoppeld worden, vallen straffen hoger uit dan bij veroordelingen op individuele feiten. Een gezamenlijke aanpak is dus essentieel.

Het CCV helpt

Wil je als gemeentelijke veiligheidspartner aansluiten bij de gezamenlijke strijd tegen mobiel banditisme, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met CCV-adviseur Joeri Vig, joeri.vig@hetccv.nl. Hij kan je alles vertellen over mobiel banditisme en de aanpak ervan via bijvoorbeeld het barrièremodel.

Gerelateerd