Ga naar de inhoud

Hackhelpdesk: digitale eerstehulpverlening

Een digitale eerstehulpverlening voor bedrijven, waar ook aandacht is voor preventie.

Persoon scrollt door mobiele telefoon. Ter illustratie van het CCV-dossier cybercrime.

Initiatiefnemer: PVO Zeeland West-Brabant
Doelgroep: Ondernemers
Type cybercrime: Meest voorkomende cybercrime
Type aanpak: Preventief/Repressief
Aanpak gericht op: Slachtoffer

PVO Zeeland West-Brabant wil met het platform Hackhelpdesk ondernemers direct handelingsperspectief bieden bij slachtofferschap door cybercrime met behulp van een stappenplan. Daarnaast wordt ingezet op preventie door digitaal veilig in 4 stappen, het testen van je eigen digitale veiligheid, een lokale community, nieuws, filmpjes, toolboxen etc.

Omschrijving project

Wanneer ondernemers geconfronteerd worden met cybercrime, is er vaak geen crisisplan. Door toegang te hebben tot een nog te ontwikkelen app/website wordt direct concreet handelingskader geboden wanneer de ondernemer gehackt wordt. Voorbeelden hiervoor zijn het niet uitzetten van de computer (om bewijsmateriaal niet te vernietigen), aangifte doen bij de politie en het nemen van preventieve maatregelen.

De app/website moet dienen als een digitale eerstehulpverlening voor bedrijven, waar ook aandacht is voor preventie. De ondernemer kan zijn eigen digitale veiligheid testen, tips krijgen en er staan blogs en nieuwsberichten op. Tevens kan men via een ‘expert platform’ hulp zoeken bij collega ondernemingen die kennis en kunde in huis hebben op het digitale vlak.

Meer informatie

Dit project loopt nog. Heb je vragen? Lees de factsheet en neem dan contact op met Bas Goddrie, adviseur PVO Brabant-Zeeland van het CCV via bas.goddrie@hetccv.nl.

Logo van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime

Dit is een project dat behoort bij de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime