Product toegevoegd aan winkelmand

Cybercrime


Cybercrime

"1 op 5 webshops is nep", kopte de Fraudehelpdesk. En 1 op de 5 MKB-ers is slachtoffer van cybercriminelen, blijkt uit onderzoek.

In 2016 vonden volgens het CBS 2,5 miljoen cybercrimedelicten plaats. Zoals identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude, hacken en cyberpesten.

De Nederlandse samenleving wordt steeds afhankelijker van ICT. Maar particulieren en ondernemers hebben hun digitale beveiliging vaak niet op orde.

Veiligheidsbeleid

Steeds meer gemeenten richten zich daarom op het aanpakken van cybercrime. Maar er is veel onduidelijk over wat digitale criminaliteit nu precies is en welke delicten er onder vallen. Dit webdossier helpt gemeenten bij maken van gemeentelijk (veiligheids)beleid over cybercrime.

In dit dossier vind je informatie voor de aanpak van digitale criminaliteit, delicten die onder cybercrime vallen, landelijke en regionale rapportages en een overzicht van lokale initiatieven.

"Het concreet invullen van projecten cybercrime is voor veel gemeenten nog best ingewikkeld, maar samen gaan we daar de komende tijd aan werken."

- CCV-adviseur Axel Weggelaar 

Als gemeente kun je gratis partner worden van Alert Online. Alert Online is een initiatief dat in 2012 gestart is op initiatief van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid met het doel gezamenlijk aandacht te vragen voor cybersecurity. Het is belangrijk om meer bewustwording te creëren en om cybersecure gedrag te bevorderen bij Nederlandse burgers, consumenten, overheden, bedrijfsleven (inclusief MKB), instellingen en maatschappelijke organisaties. Gemeenten als Rotterdam, Noordwijk, Den Haag, Ede en Breda gingen je voor. Het partnerschap levert je toegang tot de uitgebreide toolkit op. Check snel de overige voordelen. Iedere gemeente kan zich aansluiten bij Alert Online door het invullen van dit formulier.