Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Tips voor een inbraakveilige zomervakantie

De zomerperiode is een fijne tijd waarin veel mensen op vakantie gaan. Het is ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners weg zijn. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geeft tips om woninginbraak te voorkomen. 

Neem voorzorgsmaatregelen

In veel gevallen kun je inbrekers weren door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Hier zijn volgens het CCV lang niet altijd kosten aan verbonden. Veilig wonen is een kwestie van bewust wonen. Dat begint al bij de voorbereiding van de vakantie. Het loont om de woning door te lopen alsof je een inbreker bent. Waar zou jouw oog op vallen? Het antieke zilver, de mooie klok, de computer met groot beeldscherm, een waardevol schilderij?

 • Kijk voor dat je op vakantie gaat wat er uit het zicht geplaatst kan worden. 
 • Voor de kleinere zaken kun je een goed verankerde kluis overwegen of je kunt kostbaarheden in een kluis buitenshuis bewaren.

Geef je woning een bewoonde indruk

Een inbreker kiest voor de woning waar hij gemakkelijk binnen kan komen. De afwezigheid van bewoners is een belangrijke factor. Inbrekers hebben er een hekel aan om tijdens hun inbraak gestoord te worden.
De vakantieperiode, waarin mensen soms wel weken weg zijn, is voor inbrekers ideaal. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, is het dus zaak dat de woning een bewoonde indruk maakt.

 • Vraag vertrouwde buren om het huis in de gaten te houden.
 • Laat de buren de post te verwijderen.
 • Laat de buren hun auto op je inrit parkeren.
 • Laat planten in de vensterbank staan en vraag de buren deze water te geven.
 • Zorg dat lampen door gebruik van een tijdschakelaar brand als het ’s avonds donker is. Denk ook aan de bovenverdieping. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been.
 • Vertel je buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/gestommel in je huis of ze zien onbekende personen bij je huis) direct de politie via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Maar liefst 80% van alle aanhoudingen wegens woninginbraak, gebeurt dankzij de alertheid van omstanders.
 • Laat de buren checken of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten.

“Een goed beveiligde en afgesloten woning én het oplettende gedrag van jezelf en je buren, zorgt voor maximaal 90% minder kans op een inbraak.”

Het Politiekeurmerk

Naast alle preventieve voorzorgsmaatregelen is gecertificeerd hang-en-sluitwerk erg belangrijk. Een goed slot is herkenbaar aan het SKG-logo met minimaal 2 sterren en het ® teken.

Vraag een erkend PKVW-bedrijf om preventieadvies voor je woning, want de werkwijze van inbrekers verandert nogal eens. Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of je woning nog veilig is.

PKVW-experts: ze helpen je graag

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) houdt rekening met de meest voorkomende inbraakmethoden. Zo zorgt het keurmerk er bijvoorbeeld voor dat inbrekers niet binnenkomen met de tegenwoordig veel voorkomende cilindertrekmethode.

De PKVW-experts zijn opgeleid en gescreend en door het hele land gevestigd. Ze helpen je graag bij:

 • een woningcheck met advies op maat
 • het juist monteren van goedgekeurd hang-en-sluitwerk
 • preventietips specifiek voor uw woning
 • het verstrekken van het PKVW-certificaat Beveiligde Woning