Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Subsidie voor wijk-GGD’er biedt ruimte om te experimenteren

“Is er vanuit je gemeente energie, betrokkenheid en commitment om aan de slag te gaan met de aanpak van mensen met verward gedrag? Vraag dan vooral subsidie bij ZonMw aan voor de invoering van een wijk-GGD’er, of zoals wij het noemen: consulent Mentale Gezondheid. Je krijgt meteen goede en betrokken begeleiding van het CCV erbij.” Dat zegt Sanne Abrahams, strategisch beleidsadviseur Zorg en Veiligheid + Jeugdparticipatie in Hilvarenbeek.In Hilvarenbeek deden ze in 2018 een verkenning naar de lokale aanpak voor (psychisch) kwetsbare inwoners die (soms) verward zijn: wat werkt er wel? En wat moet beter. Sanne: “We kwamen tot de conclusie dat onze basis op orde is. Dit betekent dat de begeleiding, ondersteuning en zorg voor onze psychisch kwetsbare inwoners integraal en mensgericht is. Wel kwamen er behoeften voor verdere doorontwikkeling naar voren.”

Jongeren met problemen

Zo bleek dat onder andere er meer aandacht moest komen voor Hilvarenbeekse jongeren. Want uit gesprekken met de jongeren zelf bleek dat veel van hen kleine of grotere psychische problemen ervaren. “In de wetenschap dat driekwart van alle psychiatrische stoornissen bij jongeren ontstaan voor het 25ste levensjaar, is het belangrijk om hier ook vroegtijdig aandacht aan te besteden,” licht Sanne toe. De meest voorkomende problemen bij deze groep zijn verslavingen, depressies en angststoornissen. Maar ook aandacht voor eetstoornissen en borderline is nodig.

Experimenteren

Dat bracht ze in Hilvarenbeek op het idee om een aanvraag in te dienen voor subsidie bij ZonMw. Hoewel deze subsidieaanvraag bedoeld is voor de ‘gewone’ Wijk-GGD’er (die heeft Hilvarenbeek al) heeft de gemeente deze aanvraag juist toegespitst op de jeugd. Sanne legt uit: “De middelen van ZonMw maken het voor ons als kleine gemeente mogelijk om hiermee te experimenteren. We hebben de ruimte om te ontdekken en krijgen speelruimte. Het CCV faciliteert ons goed, is betrokken en organiseert nuttige intervisie- en kennisbijeenkomsten. Dat helpt, het creëert energie en betrokkenheid. Ook de regionale bijeenkomsten die het CCV begeleidt zijn waardevol.  Je ontmoet geregeld de andere initiatiefnemers en het ‘dwingt’ je om samen even stil te staan bij de uitvoering van de projecten, naar elkaars bevindingen te luisteren en ieder project weer te verrijken met tips.”

Informatiebijeenkomst 18 april

Tot 6 juni 14:00 uur kun je een subsidieaanvraag indienen bij ZonMw. Heb je vragen of wil je meer informatie? Misschien kun je nog aansluiten bij de informatiebijeenkomst van donderdag a.s. Of neem contact op met Leonie Aarsen: leonie.aarsen(@)hetccv.nl of 06 27 067 400.