Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Expertteam helpt gemeenten om criminele infiltratie in lokale politiek te voorkomen

Het CCV en het lectoraat Ondermijning van Avans Hogeschool starten een expertteam om gemeenten te helpen om ondermijning van de lokale politiek te voorkomen. Nu de georganiseerde misdaad in Nederland steeds gerichter wordt aangepakt, zoeken criminelen nieuwe manieren om invloed uit te oefenen en zo hun activiteiten veilig te stellen.

Invloed op lokaal bestuur vergroten

Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, waarschuwde onlangs al dat criminelen de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart volgend jaar kunnen aangrijpen om te proberen hun invloed op het lokale bestuur te vergroten. CCV-directeur Patrick van den Brink en lector Emile Kolthoff werden in aanloop naar deze gemeenteraadsverkiezingen beiden geconfronteerd met vragen over mogelijke criminele infiltratie. De keuze om de krachten te bundelen was dan ook een logische.

Het expertteam is het eerste concrete project binnen deze samenwerking. Met de oprichting van dit expertteam willen het CCV en Avans een bijdrage leveren aan de weerbaarheid van de lokale politiek tegen ondermijning en georganiseerde misdaad.

Vragen van gemeenten en politieke partijen onderzoeken

Vertegenwoordigers van gemeenten zoals burgemeesters en griffiers, en politieke partijen kunnen het expertteam in concrete gevallen om advies vragen, een casus voorleggen of bijvoorbeeld vragen om bemiddeling. Het expertteam kan ook voorlichting geven over mogelijke preventieve maatregelen. Emile Kolthoff: "Burgemeesters hebben soms een slecht gevoel bij bepaalde kandidaten voor de komende raadsverkiezingen, maar hebben weinig instrumenten om in te grijpen in het proces van gekozen volksvertegenwoordigers. Ook politieke partijen worstelen met de vraag hoe zij ongewenste kandidaten kunnen weren."

Samenwerking

Het CCV en het Expertisecentrum Veiligheid van Avans gaan de komende jaren op verschillende gebieden samenwerken. Hiervoor ondertekenden Patrick van den Brink en de voorzitter van het Avans Expertisecentrum Veiligheid (EV) Ron Tenge deze week een samenwerkingsovereenkomst.

Het CCV biedt kennis, instrumenten, voorlichtingsmateriaal en advies op maat gericht op een veilig en leefbaar Nederland. Het ontwikkelde onder meer het barrièremodel om weerbaarheid tegen ondermijning te bevorderen.
Het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool houdt zich bezig met onderzoek naar maatschappelijke veiligheid. Binnen het expertisecentrum doen 6 lectoren samen met studenten, docenten en partners uit de praktijkonderzoek. Het lectoraat Ondermijning maakt deel uit van het EV en onderzoekt onder leiding van lector Emile Kolthoff hoe professionals uit het publieke domein zich beter kunnen weren tegen ondermijning.