Product toegevoegd aan winkelmand
Nieuwsoverzicht
Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht

Baas in eigen winkel met een collectief winkelverbod

Winkeliers hebben genoeg van overlastgevers en winkeldieven die herhaaldelijk voor problemen zorgen. Het zijn niet alleen jongeren die voor overlast zorgen. Winkeliers hebben ook steeds vaker stelende bejaarden en verwarde personen die storend gedrag vertonen in hun zaak. Hoe vervelend ook, die zien ze liever niet terug in hun winkelgebied. Om winkeliers te helpen om overlastgevers gezamenlijk aan te pakken, ontwikkelde het CCV een collectief winkelverbod. CCV-directeur Patrick van den Brink gaf vandaag de landelijke aftrap van het collectief winkelverbod in winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht.

 

CCV-directeur Patrick van den Brink (links) geeft samen met Ruud Koops, eigenaar van Primera Kanaleneiland en voorzitter van de KVO-werkgroep Kanaleneiland, de aftrap voor het collectief winkelverbod in winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht.

Modelprotocol

Het CCV faciliteert ondernemers met een modelprotocol, dat is goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens, en een registratiesysteem om de winkelverboden in vast te leggen. Winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht is het eerste winkelgebied dat gaat werken volgens het CCV modelprotocol collectief winkelverbod. Ook in winkelgebieden in onder andere Amsterdam, Sneek en Leeuwarden staan ondernemers klaar om met het collectief winkelverbod aan de slag te gaan. 

Baas in eigen winkel

Het opleggen van een winkelverbod is een zeer effectieve maatregel om overlastgevers buiten de deur te houden. Hiermee wordt iemand voor een bepaalde periode de toegang tot de winkel ontzegd. "Wat ons betreft helpt het winkelverbod ondernemers om weer baas in eigen winkel te zijn", aldus Patrick van den Brink. "Een winkel is geen openbaar gebied. Dat betekent dat je als eigenaar van een winkel zelf regels kunt stellen, als je maar niet discrimineert. Wanneer iemand zich niet aan deze regels houdt, dan mag de toegang worden ontzegd. Dat kan heel gemakkelijk voor de eigen winkel, maar dankzij het collectief winkelverbod kan het ook in 1 keer voor alle aangesloten winkels. Of zelfs voor het hele winkelcentrum als de eigenaar ook meedoet."

Deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan de sticker van het collectief winkelverbod bij de deur. Wanneer iemand met een verbod toch de winkel binnenkomt, dan is er direct sprake van huisvredebreuk. Dat is een strafbaar feit, waarmee de overlastgever een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden of een geldboete riskeert. 

Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO)

Het collectief winkelverbod wordt ingezet binnen het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), waarbij ondernemers, gemeente, politie en brandweer structureel samenwerken om de veiligheid in een winkelgebied of op een bedrijventerrein te vergroten. Het CCV is eigenaar van het keurmerk en begeleidt winkelgebieden bij het behalen van het keurmerk.

Van den Brink: "Vanuit de KVO-projecten was er veel vraag naar een standaard collectief winkelverbod systeem. Met subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben wij daarom het collectief winkelverbod nieuw leven ingeblazen."