Ga naar de inhoud

Vind je weg in de Cybersnackbox en verhoog de cyberweerbaarheid!

Cybersnackbox. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Criminelen hebben de digitale weg inmiddels gevonden. Het is zaak dat we hier als overheid niet in achterblijven. Daarom moet digitale veiligheid een van de prioriteiten zijn in de Integrale Veiligheidsplannen. De grote vraag is: hoe kun je hier nu als gemeente concreet mee aan de slag en waar begin je? Om daarmee te helpen heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de Cybersnackbox ontwikkeld.

Cyberprojecten op het menu

In het kader van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime zijn in 2020 en 2021 diverse cyberprojecten uitgevoerd. Gemeenten kunnen deze projecten overzichtelijk terugvinden in de CCV-database. Maar om het nog eenvoudiger voor gemeenten te maken, ontvangen zij binnenkort de Cybersnackbox via het CCV of via het aangesloten regionale samenwerkingsverband. In de box zit onder meer een menukaart waarop een select aantal cybergerechten staan uitgewerkt. Het zijn bestaande, succesvolle cyberprojecten die goed toepasbaar zijn in vrijwel elke gemeente.

Colin Voetee, adviseur bij het CCV, vertelt over de aanleiding van deze ludieke postzending. “We merken dat veel gemeenten nog niet heel actief met cyber bezig zijn. Maar het hoort net als bijvoorbeeld jeugdcriminaliteit en winkeldiefstal een plek te krijgen in ieder Integraal Veiligheidsplan.”

“We willen gemeenten op een laagdrempelige manier laten zien dat er veel mogelijk is.”

CCV-adviseur Colin Voetee

Hij vervolgt: “Met de Cybersnackbox willen we gemeenten op een laagdrempelige manier laten zien dat er veel mogelijk is. En ook willen we benadrukken dat ze niet langer kunnen wachten; de digitale veiligheid moet worden geborgd in het gemeentelijk beleid.”

Wat zit er in de Cybersnackbox?

Naast de menukaart treffen gemeenten nog veel meer aan in de Cybersnackbox om ze een energy boost te geven voor het verhogen van de cyberweerbaarheid:

 • Flyer over de Cyberslachtoffer Tool. Deze CCV-tool geeft een beeld van het aantal slachtoffers van cybercrime in een gemeente. De urgentie van het probleem wordt zo zeer duidelijk.
 • Een kant-en-klare tekst die gemeenten kunnen opnemen in hun integraal veiligheidsplan.
 • De Cyberwegenkaart 2.0 met de 4 wegen waarop de gemeente een verantwoordelijkheid heeft, en allerhande hulp voor onderweg:
  • Eigen huis op orde
  • Cyberincidenten en cybercrisis
  • Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit
  • Online aangejaagde ordeverstoring
 • Flyer over de Cyber Sessions ‘The time is now’; een reeks van 5 online afleveringen over de verschillende wegen die leiden naar een digitaal weerbare gemeente
 • Flyer over het Focusblad Digitale Veiligheid van de VNG
 • En als energieboost voor het verhogen van de cyberweerbaarheid mag een energiereep en een navulbaar drinkflesje niet ontbreken.

The time is now

De snackbox richt zich met name op interventies voor cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. “Digitale veiligheid omvat echter meer. Om dit verder te verduidelijken is de Lokale Cyberwegenkaart ontwikkeld en als een vouwkaart in de Cybersnackbox toegevoegd. Daarnaast nemen het CCV en de VNG je in 5 Cyber Sessions ‘The time is now’ mee op deze verschillende wegen die leiden naar een digitaal weerbare gemeente”, aldus Voetee. De eerste aflevering is recent opgenomen en op hetccv.nl/cybersessions te bekijken. De andere Cyber Sessions volgen na de zomerperiode.

Goede richting

Het CCV blijft inzetten op dit veelzijdige thema. “De aandacht voor cyberveiligheid is niet toevallig”, zegt Voetee. “Na de verkiezingen en de collegevorming, stellen gemeenten in de zomer de integrale veiligheidsplannen op. Het idee is dat als cyberweerbaarheid in de beleidsteksten staat, dit ook zorgt voor borging van het onderwerp.” Met de Cybersnackbox hoopt het CCV dat extra zetje in de goede richting te geven.

Wil je even sparren of je ervaringen delen, stuur dan een mail naar colin.voetee@hetccv.nl.