Ga naar de inhoud

Wat als er toch een overval plaatsvindt?

Lees op deze pagina wat je doet wanneer je toch overvallen wordt.

Overvallen_Wat_als_het_toch_plaatsvindt

Wanneer er toch een (woning)overval wordt gepleegd, dan is de veiligheid van het slachtoffer het belangrijkst. De politie adviseert om het RAAK-principe toe te passen tijdens een overval.

Professionals als gemeenten en woningcorporaties moeten zorgen dat bewoners op de hoogte zijn van het RAAK principe. Bewoners weten dan hoe ze bij een overval moeten handelen.

RAAK staat voor de eerste letters van de volgende 4 tips:

  1. Rustig blijven.
  2. Accepteren: accepteer wat wordt gezegd en gevraagd en volg bevelen snel en kalm op.
  3. Afgeven: geef het geld en/of de goederen af waar om wordt gevraagd.
  4. Kijken: kijk goed maar voorzichtig naar de dader(s). Probeer een signalement van de dader(s) te onthouden voor de politie (gezicht, postuur, spraak/accent, kleur en type kleding, littekens en tatoeages).

Meer over RAAK

RAAK helpt het slachtoffer

“Als ik een overvaller in huis heb, krijgt hij niks van me”. “Hij kan een pak rammel krijgen; ik zet vast een stok bij de deur”. Dat is vaak de eerste reactie van mensen als ze horen over RAAK. De twee A’s, van Accepteren en Afgeven, kunnen op het eerste gezicht onrechtvaardig overkomen. “Een crimineel dringt mijn huis binnen, en dan wordt ook nog verwacht dat ik rustig mijn spullen afgeef? Dat nooit!”

Een overval is 1 van de zwaarste vormen van criminaliteit. De politie adviseert het RAAK-principe niet om het daders gemakkelijk te maken, maar om voor de veiligheid van het slachtoffer te zorgen.

Een overvaller wil zo snel en onopvallend mogelijk weg, met de buit. Wanneer dit niet lukt, bijvoorbeeld als het slachtoffer niet meewerkt, schreeuwt of de tegenaanval inzet, dan gebruiken de meeste overvallers geweld, zodat hij toch krijgt wat hij wil.

Het slachtoffer wordt vastgebonden, opgesloten, bedreigd met een vuurwapen of in elkaar geslagen. Een ingrijpende ervaring. Door het geweld tijdens een overval hebben slachtoffers nog extra lang last van psychische en lichamelijke klachten. In sommige gevallen zelfs meer dan van het kwijt zijn van het gestolen geld of juwelen.

Rustig blijven, Accepteren en Afgeven zorgen ervoor dat de overvaller(s) zo snel mogelijk en met zo min mogelijk (persoonlijke) schade de woning verlaat.

RAAK helpt de politie

RAAK vergroot niet alleen de veiligheid van het slachtoffer tijdens een overval, maar helpt ook de politie bij de opsporing. De K, van Kijken, zorgt voor een signalement. Het is niet verstandig om de dader(s) uitgebreid aan te staren; dat kan de agressie van de dader vergroten. Probeer wel opvallende kenmerken van de dader(s) bewust op te nemen. Zoals een opvallende neus, een accent, een litteken, een opvallend postuur, een auto of scooter. Daarom: RAAK!

Verder

Bij de aanpak van overvallen en de nazorg aan slachtoffers van een overval zijn naast de gemeente ook het Openbaar Ministerie (OM), de politie, woningcorporaties, ondernemers en Slachtofferhulp Nederland betrokken.

Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland helpt na een overval. Slachtoffers kunnen bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor emotionele steun en helpt in het strafproces en ondersteunt bij het vergoed krijgen van schade.

Gerelateerd