Ga naar de inhoud

Barrièremodellen

Foto van uitgaanspubliek in een discotheek. Ter illustratie van het CCV-dossier Keuzewijzer veilig uitgaan.

Innovatieve aanpak

Hoe weet ik of de horeca in mijn gemeente de basis op orde heeft? Hoe kan het faciliteren van criminaliteit worden voorkomen? Dit breng je in kaart met een barrièremodel. Met behulp van de barrièremodellen van het CCV kun je bepalen welke barrières jij en je ketenpartners kunnen opwerpen tegen criminele activiteiten. Je brengt in kaart welke stappen een crimineel moet zetten om een delict te kunnen plegen en welke partijen en gelegenheden het delict mogelijk maken. Vervolgens kijk je per onderdeel wie op welke manier kan ingrijpen om het werk van de crimineel te verstoren.

Inzet van een barrièremodel is bijvoorbeeld mogelijk bij:

  • Aanpak Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) in uitgaansleven:

Hoe kan georganiseerde criminaliteit het beste worden aangepakt? Wat zijn gelegenheden? Er bestaat een barrièremodel om ondermijnende criminaliteit van OMG’s in de horeca aan te pakken. Dit model is met succes toegepast in een gemeente. Het model geeft je inzicht in signalen en ook welke partijen deze kunnen signaleren. En wordt duidelijk wat een gemeente, politie of ondernemer kan doen om bijvoorbeeld afpersing tegen te gaan.

  • Aanpak witwassen via vastgoed:

Bij witwassen wordt zwart geld uit de onderwereld geïnvesteerd in de bovenwereld. Criminelen kunnen witgewassen geld ‘legaal’ uitgeven en zo invloed krijgen op personen en (horeca)ondernemingen. De vastgoedsector is kwetsbaar voor witwassen en fraude. Meer informatie over witwassen is te vinden in het dossier Georganiseerde criminaliteit en ondermijning.

Het barrièremodel is ook toe te passen om mogelijke misstanden in een bedrijfsproces in kaart te brengen. Hoe verloopt het proces van investeren in vastgoed? Wie zijn je partners en welke barrières kunnen tegen witwassen worden opgeworpen? Via een bestaand model zijn instrumenten per organisatie in kaart gebracht. Zo hebben we ook gekeken hoe het bedrijfsmodel van mobiel banditisme eruit ziet. Door het opwerpen van drempels proberen partijen de criminele activiteiten zoveel mogelijk te verstoren. Lees in dit artikel hoe dat werkt.

Het CCV heeft een flink aantal barrièremodellen beschikbaar. Daarnaast bieden we werksessies aan waarin je samen met ketenpartners een barrièremodel over een zelfgekozen vorm van criminaliteit maakt. Meer weten? Zie de site van barrièremodellen.