Ga naar de inhoud

Tips om datingfraude te voorkomen

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van datingfraude, zijn hier de volgende tips voor je:

Links een vrouw, rechts een man met een masker. Ter illustratie van het CCV-dossier Datingfraude.
  1. Wees altijd op je hoede. Houd altijd de mogelijkheid open dat je te maken hebt met een fraudeur.
  2. Controleer foto’s die je toegestuurd krijgt. Doe dit in Google Images door op het camera-icoontje te klikken om een foto in te voeren. Je kunt dit ook in Yandex controleren. Beide sites checken of foto’s op andere plekken op internet opduiken.
  3. Blijf communiceren via de datingwebsite en niet via e-mail of Whatsapp.
  4. Wees terughoudend met het delen van gevoelige informatie. Bijvoorbeeld met (seksueel getinte) foto’s. Wacht bijvoorbeeld een eerste ontmoeting af om te zien met wie je écht te maken hebt.
  5. Maak nooit geld over. Als je met een oplichter te maken hebt, vraagt deze vroeg of laat om geld. Betaal nooit, want je bent het geld kwijt. Oplichters vragen steeds opnieuw om geld.
  6. Wees alert op taalfoutenGoogle Translate is heel handig voor oplichters in het buitenland. Helaas voor deze oplichters is deze functie niet foutloos. Wees alert op taalfouten. Dat geldt ook voor het geval je in het Engels communiceert. Oplichters schrijven bijvoorbeeld het Engelse ‘ik’ vaak als ‘i’ in plaats van ‘I’.
  7. Houd familie en vrienden op de hoogte. Oplichters proberen je vaak te isoleren. Dan kunnen ze je makkelijker beïnvloeden. Voorkom dat je in zo’n positie komt en praat met vrienden en familie over je nieuwe liefde of vriendschap.
  8. Deel niet teveel persoonlijke informatie op sociale media. Oplichters lijken hun slachtoffers zorgvuldig uit te zoeken. Vooral mensen die hun partner hebben verloren of gescheiden zijn. Vertel dit soort informatie dus niet op sociale media. Scherm je Facebook-profiel af voor onbekenden.