Datingfraude
Ben je online aan het daten? Zorg er dan altijd voor dat je weet met wie je date. Want ook online zijn ‘oplichters in de liefde' actief. Uit recente cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat slachtoffers van online datingfraude in 2021 voor gemiddeld €30.000 zijn opgelicht.

Check nu je date!
Wil je beter weten wie je date? Doe dan de volgende checks:
- Check de profielfoto van je date in Google Images of Yandex. Beide sites kijken of de profielfoto’s op andere plekken op internet opduiken.
- Check ook bij je vrienden en familie wat zij van (het verhaal van) je date vinden. Laat weten waar je afspreekt met je date.
Signalen om aan je date te twijfelen
- Word je in zeer korte tijd overladen met liefde en complimenten?
- Wil je date de communicatie verplaatsen van de datingsite naar Whatsapp of e-mail?
- Wil je date niet (video)bellen?
- Vraagt je date geld voor een noodgeval? Of om jou te bezoeken?
- Meld je date een succesvolle investering en stimuleert hij/zij jou om mee te doen?
Ervaringen in podcast
In 3 podcasts hoor je hoe geraffineerd oplichters te werk zijn gegaan bij Christine (66 jaar), Ellen (46 jaar) en Michael (49 jaar). Christine was na het overlijden van haar man op zoek naar een nieuwe liefde. Zij twijfelt en ontdekt net op tijd dat de man waar ze online contact mee heeft niet echt bestaat.
Ellen wordt helemaal meegenomen in het leven van haar nieuwe vriend, die ondernemer is en veel reist. Zij heeft gelukkig op het laatste moment de schade beperkt kunnen houden.
Michael legt het aan met een Amerikaanse soldaat en gaat voor heel veel geld het schip in.
Naast de soms financiële schade waren de emotionele gevolgen voor alle 3 de slachtoffers groot. Ze schaamden zich en hadden moeite om anderen weer te vertrouwen.
Podcasts luisteren
Je kunt naar de 3 afleveringen van de podcast-serie ‘Check nu je date’ luisteren via een van de volgende podcast-apps:
Wat is datingfraude?
Bij datingfraude word je opgelicht door iemand die je hebt leren kennen op een datingsite, website, sociale media of online game. Je nieuwe liefde bestaat niet echt, maar is een oplichter die uit is op je geld. Datingfraudeurs benaderen mensen die openstaan voor een relatie.
Na het eerste contact spelen zij in op de gevoelens van hun date. Zodra het vertrouwen is opgebouwd en er sprake is van een relatie, vraagt de oplichter al snel om geld. Bijvoorbeeld om je te bezoeken of omdat er een noodgeval is.
Heb je twijfels over jouw online date of relatie?
Neem contact op met de Fraudehelpdesk: 088 – 7867372. Ga naar de Fraudehelpdesk ›