Praktijkvoorbeelden succesvolle aanpakken criminaliteit

De regionale samenwerkingsverbanden ontwikkelen succesvolle aanpakken. Bekijk onderstaande best practices en geslaagde evenementen over jeugd, cybercrime, senioren, uitgaan en buurtpreventie en doe er je voordeel mee. De best practices zijn goed toepasbaar in andere regio’s.
In de regio Rotterdam zijn ongeveer 140 buurtpreventieteams actief. De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam heeft onderzocht of deze teams beter functioneren na een korte cursus. Door te oefenen op het gebied van signaleren, oordelen en aanspreken op gedrag, neemt het zelfvertrouwen van de vrijwilligers toe en voelen ze zich communicatief vaardiger. Uit vervolgonderzoek blijkt daarnaast dat gemeenten buurtpreventieteams ook kunnen gebruiken om problemen in het sociaal domein te signaleren.
Lees meer over deze best practice
Bestanden
In de regio Parkstad zorgde een groep jongeren en jongvolwassenen voor criminaliteit en overlast. Verschillende partners bedachten samen een plan van aanpak om deze groep in kaart te brengen en succesvol aan te pakken. Ze gebruikten hierbij een combinatie van strafrecht, bestuursrecht en maatschappelijke zorg en traden naar buiten als één overheid.
VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam heeft de onderwerpen ouderenmishandeling en financiële uitbuiting op de kaart gezet bij gemeenten. Met een regionale campagne bestaande uit praktische materialen zoals een kwartet, bijeenkomst en informatiemap ondersteunden zij gemeenten en politie om het onderwerp bij oudere inwoners onder de aandacht te brengen, hen preventieve tips te geven en de meldingsbereidheid te verhogen.
Lees meer over deze best practice
Bestanden
Sinds 2015 heeft Amsterdam een nieuwe aanpak om overlast op het Rembrandtplein te verminderen en het uitgaansgebied gastvrij en veilig te maken. Samen met de horecaondernemers en de politie zet de gemeente in op een positieve sfeer en een kwalitatief betere openbare ruimte.