Ga naar de inhoud

Dashboard ondermijning op vakantieparken

Foto van een vakantiepark. Ter illustratie van het CCV-dossier Veilige vakantieparken.

Het CBS heeft met behulp van alle provincies en enkele RIEC’s verschillende fenomenen op vakantieparken onderzocht en in beeld gebracht in het dashboard Zicht op Ondermijning – Vakantieparken. De analyses van het dashboard geven meer inzicht in risico’s op ondermijning. Verschillende partijen kunnen hiermee de preventieve bestrijding van misbruik van vakantieparken versterken.

Het dashboard komt voort uit de Actie-agenda Vakantieparken 2021-2022 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en vertegenwoordigers van provincies, gemeenten en maatschappelijke partners.

De kern van het dashboard wordt gevormd door data van het CBS. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om kenmerken van personen, maar ook om gegevens over geregistreerde verdachten door de politie en eigenaren van (vakantie)woningen gebaseerd op de Basis Registratie Kadaster (BRK).

Deze eerste release toont de uitkomsten van analyses op vijf onderwerpen: ingeschreven personen, incidenten, verdachten, problematische schulden en eigenaren van vakantiehuisjes. Het dashboard bevat momenteel gegevens over zeven provincies: Groningen, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Limburg.

Dubieuze bedoelingen

Veel vakantieparken kunnen voldoen aan de huidige eisen van de consument en daarmee aantrekkelijk blijven voor toerisme en recreatie. Maar sommige parken kunnen op een gegeven moment een ander publiek gaan trekken, soms met dubieuze bedoelingen. Die vakantieparken lopen het risico misbruikt te worden voor criminele activiteiten.

Bron: cbs.nl

Heb jij specifieke vragen over de problematiek op vakantieparken in jouw gemeente? Geeft het CCV- dossier Veilige vakantieparken jou onvoldoende informatie of is iets onduidelijk? Neem dan contact op met CCV-adviseur Lienke Hutten: Lienke.Hutten@hetccv.nl.