Ga naar de inhoud

Bedreigd raadslid Werner de Jong laat zich niet de mond snoeren

Raadszaal. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

Werner de Jong, fractieleider van Constructief Hoeksche Waard, deed het afgelopen jaar 2 keer melding van bedreiging. De incidenten zijn voor hem mede aanleiding om de discussie over de veiligheid van gemeentepolitici aan te zwengelen.

De Jong is sinds 2014 raadslid over de bedreigingen. “De eerste keer was vorige zomer. Wij zijn als partij voorstander van het doortrekken van de tramlijn naar de Hoeksche Waard. Op Facebook vroeg iemand wat mijn privéadres was. Dan zou hij me wel even komen ophalen en naar Rotterdam brengen.” Het raadslid heeft toen de toenmalig burgemeester Bram van Hemmen aangesproken. De burgemeester heeft het uit laten zoeken door de Rijksrecherche. “Daarna heb ik geen stappen meer ondernomen.”

“Ik vind mezelf geen controversieel raadslid”

De Jong stelde de afgelopen tijd mondelinge en schriftelijke vragen over veiligheid van gemeentepolitici en grensoverschrijdend gedrag. “Ik vind mezelf geen controversieel raadslid. Ik roep geen dingen die mensen de haren doen rijzen en ben niet extreem in opvattingen. Ik ga zeker niet over dingen zwijgen of me de mond laten snoeren.”

Voor politieke ambtsdragers is er de mogelijkheid om hun eigen woning kosteloos te laten checken op veiligheid door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Sinds januari 2021 kunnen decentrale bestuurders ook aanspraak maken op een bijdrage in de kosten voor preventieve beveiliging van de eigen woning.Meer informatie over de gratis woningscan van het CCV en de Regeling preventieve beveiligingsmaatregelen staat in het CCV-webdossier Veiligheid Politieke Ambtsdragers. Hierin vind je ook de online zelfscan persoonlijke veiligheid. Na het invullen van de vragen kun je direct jouw persoonlijke advies met veiligheidsmaatregelen downloaden.