Ga naar de inhoud

Aanpak georganiseerde misdaad heeft ‘hoogste prioriteit’ voor kabinet

Jongen met mes. Illustratie bij CCV-nieuwsbericht.

De aanpak van georganiseerde misdaad heeft de hoogste prioriteit, zei koning Willem-Alexander in de Troonrede. Het kabinet maakt er opnieuw extra geld voor vrij. Er wordt onder andere geïnvesteerd in de opsporing en vervolging van criminelen en het afpakken van hun vermogen.

Het kabinet wil ook voorkomen dat “kleine jongens uitgroeien tot grote criminelen”. Daarom gaat er 103 miljoen euro naar initiatieven om te voorkomen dat jongeren afglijden. Inmiddels lopen er in zestien wijken in gemeenten uitgebreide projecten om jeugdcriminaliteit tegen te gaan. Dit aantal wordt verder uitgebreid. Jongeren krijgen er hulp bij het vinden van een dagbesteding, opleiding en een baan.

Meedogenloos

Verder komen er maatregelen tegen een “buitencategorie zware criminelen, die vaak meedogenloos en gevaarlijk blijken, ook vanuit de gevangenis”. Er wordt 34 miljoen uitgetrokken om te voorkomen dat zij vanuit de gevangenis doorgaan met criminele praktijken. Zo krijgen gevangenissen extra geld om inlichtingen te verzamelen over hun gedetineerden en komen er meer afdelingen met een strenger regime.

Drugs

Ook zijn enkele tientallen miljoenen extra vrijgemaakt voor het bestrijden van drugshandel, bijvoorbeeld via de haven en Schiphol. Dit bedrag is bedoeld voor extra camera’s, betere toegangscontroles en het screenen van medewerkers.