Ga naar de inhoud

Zaanstad verlengt messenverbod

Crimineel pakt mes uit zijn jaszak. Illustratie in dossier wapens en jongeren van het CCV.

Gemeente Zaanstad verlengt het verbod op het dragen van gevaarlijke voorwerpen als messen en slagwapens met twee jaar. Het messenverbod is sinds eind 2020 van kracht. De politie kan sindsdien gevaarlijke voorwerpen in beslag nemen en er kan een dwangsom van 2.500 euro opgelegd worden. Volgens de gemeente blijft het bezit van messen een probleem in Zaanstad.

Vanaf november 2021 tot nu heeft de politie 316 geweldsincidenten geregistreerd waarbij wapens en gevaarlijke voorwerpen in het spel waren. In totaal is in deze periode aan zeventien personen een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van het verbod op gevaarlijke voorwerpen.

Burgemeester Jan Hamming: “Wij willen werken aan een wapenvrij Zaanstad. Een gemeente waar iedereen veilig over straat kan. Daarbij vind ik het belangrijk om een norm te stellen, en die norm is: wapens, in welke vorm dan ook, zijn verboden.”

Bron: noordhollandsdagblad.nl

De Toolbox Wapens en jongeren biedt gemeenten een brede selectie aan preventieve en repressieve maatregelen tegen wapens.